Blog

A töltők mágikus világa 2.

Siklós Barbara
2022.04.13 10:37
A töltők mágikus világa 2.

„A töltők mágikus világa” írás első részében megtudhattuk hogyan találjuk meg a megfelelő kapacitású power banket, miért fontos a töltők súlya és mérete, illetve a töltési sebesség és a rendelkezésre álló portok száma. Ezek talán a legfontosabb szempontok, amiket vásárláskor érdemes figyelembe venni. Ugyanakkor van néhány kényelmi „funkció”, amik mellett nem szabad elmennünk, hogy „közös életünk” a töltővel, minél kiegyensúlyozottabb legyen.

 

 

  1. LED a power banken
Töltő Lényegtelennek tűnhet elsőre, hogy a töltőnkön van e jelzőfény avagy nincs, de használat közben hamar rájövünk, hogy jó, ha van egy töltés-vége indikátor. Értékelni fogjuk, hogy látjuk, mikor töltődött fel power bankünk, mikor kész az energia átadásra. Néhány külső akkumulátor azt is jelzi, hogy mennyi kraft maradt a power bankben, és mikor van itt az ideje a készülék feltöltésének.

 

  1. Csúszásmentes tok a töltőhöz

Ki gondolna arra, hogy a töltőnek is szüksége van egy tokra és nem akármilyen tokra, hanem egy csúszásgátló tokra. Egészen addig nem ismerjük fel a tok jelentőségét, ameddig először le nem ejtjük a power banküket. Sokszor tartanunk kell a töltőt a kezünkben, miközben töltődik a készülékünk, így jó, ha esélye sincs kicsúszni a kezünkből.

 

  1. Plusz kábelek a töltőhöz

Nehéz olyan power banket találni, amelyhez jár plusz kábel is. Itt nemcsak a power bank töltéséhez szükséges USB-kábelre van gondolunk, hanem a töltendő eszközökhöz tartozó plusz kábelekről is. Ha a plusz kábeleket meg tudjuk venni egy csomagban a töltővel, használjuk ki ezt a lehetőséget, később meghálálja.

 

  1. Garancia

Mint minden elektronikai terméknél, itt is fontos, hogy legyen olyan garancia a készülékhez, jelen esetben a power bankhez, amely biztosítékot nyújt, és amely fedezi a gyártó hibáit. Válasszunk olyan készüléket, amely legalább 12 hónapos garanciával rendelkezik.

 

  1. A power bank dizánja
Töltő

Az, hogy milyen színű, formájú, anyagú power bank mellett döntünk, egyéni ízlés kérdése, de a töltő kialakítása fontos gyakorlati szempontokból is, és befolyásolhatja a termék felhasználóbarát jellegét.

Ha kedveljük a fényes felületeket, tartsuk szem előtt, hogy ezek érzékenyebbek a karcolásokra és jobban meglátszanak rajtuk az ujjlenyomatok, mint a matt felületeken.

A színválasztásnál jó, ha tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy egy sötétebb színű, például fekete színen kevésbé látszódnak a karcolások, az ujjlenyomatok és az esetleges sérülések.

Formájukat tekintve, a power bankek többsége téglalap alakú, különböző vastagsággal. Ritka a hengeres, kocka alakú vagy akár teljesen bolondos formájú power bank. Ha a power bank élei lekerekítettek, az nem csak dizánj szempontból néz ki jól, de kényelmesebb fogást biztosít, ha a kezünkben tartjuk.  

Vessünk egy pillantást a töltőportok elhelyezkedésére is, ugyanis, ha a bemeneti és kimeneti portok nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, nehéz lehet egyszerre mindkét portba kábelt csatlakoztatni. Ez megnehezítheti a pass-through töltést (készülék egyidejű töltése a powerbankről, miközben a külső akkumulátor maga is töltődik a hálózatról), még akkor is, ha a powerbank lehetővé teszi ezt.

 

 

Most, hogy már az alapvető ismereteket megszereztük a témában, ahhoz, hogy bölcsen vásároljunk, a következő lépés átklikkelni power bank választékunkra, ahol könnyen eldönthetjük melyik töltőt válasszuk!

 

 

Fotó: Sai Balaji Varma Gadhiraju