Blog

A töltők mágikus világa 1.

Siklós Barbara
2022.04.11 16:03
A töltők mágikus világa 1.

Aki sokat van úton, sokat használja a mobiltelefonját, és szüksége van rá a munkájához, annak előbb-utóbb be kell szereznie egy telefon töltőt, azaz power banket. Egy fontos telefonos egyeztetés előtt nem bízhatjuk a véletlenre, hogy mobiltelefonunk fel van e töltve, érdemes magunknál tartani egy külső akkumulátort. És ha már azt is tudjuk, mi alapján válasszunk, soha többé nem kell aggódnunk a lemerült okostelefon miatt. Megmutatjuk, mire figyeljünk power bank vásárláskor.

 

 

A power bank kapacitása

Töltő

A power bank kapacitása általában mAh-ban van megadva, vásárláskor erre a számra érdemes odafigyelni. Attól függően, hogy milyen eszközt szeretnénk feltölteni, lehet, hogy elég a 10 000 mAh-s, de az is lehet, hogy akár 20 000 mAh-s power bankot kell beszereznünk.

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtudjuk milyen kapacitást válasszunk, az, ha megkeressük milyen teljesítménnyel bír okostelefonunk akkumulátora. Pl. egy iPhone8 1 821mAh-s akkumulátorral van felszerelve, tehát ha a kiválasztott power bank legalább 1 821mAh teljesítményű, biztosak lehetünk benne, hogy a telefonunk legalább egy teljes töltést kap.

A legtöbb okostelefonnak elég egy 10 000mAh kapacitású power bank, amivel akár 3x-4x is fel lehet tölteni. Ha azonban nagyobb elektronikai eszközökbe szükséges életet lehelni, akkor érdemes egy 20 000 mAh-s töltő mellett letenni a voksunkat.

 

 

A töltő súlya és mérete

Elsőre jelentéktelen adatnak tűnhet a külső akkumulátor súlya, de rájövünk fontosságára, ha a táskában visszük magunkkal. Senki nem szeretne ugyanis egy fél tégla nagyságú, és súlyú eszközt cipelni magával egész nap.

A legideálisabb power bank 300 g körüli és elfér a tenyérben.

A méretet befolyásolja az is, hogy hány bemenet található rajta, illetve, hogy mekkora benne az akkumulátor.

 

 

A töltési sebesség

A töltési időtartamban is nagy különbségek mutatkoznak.

A töltési sebesség nem csak azt határozza meg, hogy a külső akkumulátort milyen gyorsan lehet feltölteni, hanem azt is, hogy maga a power bank milyen gyorsan tölti fel az eszközünket. Bár egyik power bank sem lehet olyan gyors, mintha konnektorból töltenénk, de egy jó minőségű power bank könnyedén képes néhány óra alatt 100%-os akkumulátor-töltöttséget biztosítani pl. egy iPhone-nak.

Úgy tudjuk eldönteni, hogy egy power bank töltési sebessége megfelel-e a követelményünknek, ha megfigyeljük mennyi idő alatt képes életet lehelni a legnagyobb készülékünkbe. Egyes power bankok képesek a MacBook-ok teljes feltöltésére kevesebb, mint öt-hat óra alatt.

 

 

A rendelkezésre álló portok

Töltő

A töltőn rendelkezésre álló portok nagyban befolyásolják azt, hogy mennyire „áll kézre”, illetve, hogy milyen sűrűn használjuk. Sokan úgy gondoljuk, hogy egy port elegendő, mivel valószínűleg egyszerre csak egy eszközt fogunk tölteni, de ha már egynél több okos készülékünk van, hamar rájövünk, hogy szükségünk van egy külső akkumulátorra, legalább két porttal és ami támogatja is a kettős töltést.

Ráadásul, ha gyakran utazunk a családdal, érdemes több porttal rendelkező power bankot beszerezni, hogy a család minden tagja egyszerre tudja tölteni a készülékét.

 

A piacon több száz töltő típus van, különböző árakon, így fontos, hogy pontosan tudjuk, mire is van szükségünk A fenti lehetőségeket szem előtt tartva könnyedén megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb töltőt, akár weboldalunkon is!

 

 

Fotó: Ksenia Chernaya, Markus Winkler, SCREEN POST