Blog

A jó selfie

Siklós Barbara
2022.04.08 15:04
A jó selfie

Az okostelefonok ma már profi fényképezőgépeket megszégyenítő képminőséget tudnak produkálni. Így nem szükséges fotóshoz mennünk egy studióba, hogy jó képek készüljenek rólunk, ráadásul mi magunk is lencsevégre tudjuk kapni saját magunkat. Ez a fotózási „technika” a selfie, mely nem csak abból áll, hogy össze-vissza kattintgatunk. Ha „szalonképes”, vállalható fotókat szeretnénk készíteni, van néhány dolog, amire érdemes figyelnünk selfie készítés előtt és közben.

 

 

Készüljünk rá a jó selfie-re

A selfie-k lényege, hogy általában spontán, egy hirtelen megörökítésre szánt pillanatatot szeretnénk a külvilágnak megmutatni. Nem árt azonban- főleg, ha tudjuk magunkról, hogy selfie-gyárosok vagyunk- nem a véletlenre bízni külsőnket. Szívesebben mutogatjuk magunkat jó formában, mint gyűrötten, smink nélkül. Egy jól megválasztott frizura, egy jó háttér csodákra képes. Ha mindezekre nem készültünk előre, akkor sincs minden elveszve, az egyes szűrőkkel sztárokká varázsolhatjuk magunkat a fotókon. Az egyik ilyen filter pl. a Cute baby face filter, mely kisimítja a bőrt, kiemeli a szemeket, apró csillámlás kíséretében, eltusolja a hibákat, amikor feltöltünk magunkról egy képet a Történetünkbe. Vigyázat! Függőséget okoz!

 

A jó selfie titka a megvilágítás

Talán ez az alfája és omegája minden egyes jó selfie képnek. Azt gondolnánk ugyanis, hogy elég, ha van valamennyi fény. De ennél többre van szükség. A legszebb hatást természetes világítással tudjuk elérni. Ügyeljünk ugyanakkor arra, hogy a nap ne szemből süssön, különben a szemünk csak egy hunyorgó csík lesz a képen. Sok blogger tovább erősíti a fényhatást: egy fehér papírt tart az álla alá, mely visszaveri a fényt és így, arcuk még jobb megvilágítást kap.

 

Milyen szögből készíted a selfie-t?

Selfie

Ha már megvan a megfelelő fény, figyelmünket fordítsuk a felvétel szögére. Nem mindegy ugyanis milyen irányból és oldalról fotózzuk magunkat (általában mindenkinek van egy fotogénebb oldala). Nagyon előnytelen, ha hatalmas árnyék vetül az arcunkra. Ha pl. a nap magasan van, a fény felülről érkezik, így a fotón táskásnak tűnhetnek szemeink. A fénykép készítéséhez legideálisabb napszak a napkelte vagy a napnyugta, amikor gyengébb még a fény.

Íme néhány tipp arra, hogy milyen szögből fotózd magad:

  • Az állad tartsd lefele és nézz felfelé a kamerába
  • Fordítsd kicsit oldalra az arcod és úgy nézz vissza a kamerába
  • Egyenesen a kamerába nézz, de a telefont tartó karod emeld fel

Az ideális szög beállítása nem megy elsőre, de segítségünkre lehet egy selfie bot is, mely karunk meghosszabbítására szolgál.

 

 

Selfie -állvány

Ha nincs selfie botunk vagy olyan pózt szeretnénk megörökíteni, amihez a selfie bot is túl rövid, és nincs fotósunk, aki segíthetne, még mindig be tudunk szerezni egy selfie állványt. Az Amazonon vagy akár oldalunkon is könnyen megvásárolható. Többségük Bluetooth távirányítóval rendelhető, de akár telefonunk időzítőjét is használhatjuk!


Selfie kiegészítők

Selfie A selfie-ben az a jó, hogy mi magunk készítjük, nincs fotós, akit instruálni kell, addig kísérletezhetünk a pózokkal, ameddig szeretnénk. Így rengeteg kreatív lehetőséget kipróbálhatunk különböző sminkekkel, hátterekkel, de különböző eszközöket is használhatunk. Sőt kifejezetten selfie kiegészítőket  (pl. selfie keret) is be tudunk vetni, hogy még különlegesebb képet készítsünk magadról.

 

És végül, de nem utolsó sorban egy általános tanács: készíts sok-sok selfie-t magadról. A nagy számok törvénye alapján 1 biztosan elnyeri a tetszésed közülük, és menet közben kitapasztalod milyen szögből, milyen fényben mutatsz a legjobban a képeken! Selfie-re fel!

 

Fotó: Cristina Saragoza, Steve Gale, Julien Gentilezza