Blog

Okosóra vásárlási útmutató - 2. rész

Siklós Barbara
2022.03.31 15:16
Okosóra vásárlási útmutató - 2. rész

Az első rész tartalmából: Végig vettük milyen szempontokat érdemes átgondolni, mielőtt okosórát vásárolnánk: milyen legyen az óra dizájnja, milyen a kiszemelt óra kompatibilitása az okostelefonunkkal, illetve néhány rövid tanácsot osztottunk meg veled. De mi az, amit még feltétlenül jó szem előtt tartani az okos eszköz kiválasztása előtt?

 

 

 

Milyen fitness és egyéb funkciókkal rendelkezik az óra?

Okosóra

Léteznek külön úgynevezett fitness órák, fitness karpántok, melyek feladata a napi aktivitásunk nyomon követése. Az okosóra készítők lecsaptak ezekre a funkciókra is és egyes okosórák aktivitásfigyelő lehetőségeket is nyújtanak. Egyesek esetében az eredmények okostelefonon követhetőek, de a legtöbb okosóra legalább beépített lépésszámlálóval rendelkezik. Tehát itt jön a kérdés, amit fel kell tennünk magunknak? Mire szeretnénk használni az okosórát?

Ha elsősorban edzésre tervezzük az okosóra használatát, érdemes megfontolni az okosórákhoz hasonló funkciókkal rendelkező fitnesz órákat, mint pl. a Fitbit Versat. A Versa óralapja is cserélhető, de monitorálható a női ciklus is és az alvás.

Pulzusmérő a legtöbb okosórában van.

Ha viszont futás, kerékpározás közben nyomon szeretnénk követni a megtett távolságot, a tempót akkor GPS-el rendelkező modell mellett kell letennünk a voksunkat.

 

Meddig bírja az okosóra töltés nélkül?

A legtöbb színes, animált óralapos okosóra általában egy-két napig bírja töltés nélkül, így ez egy sarkalatos pontja az óraválasztásnak. (az Apple watch pl. kb. 18 óráig bírja töltés nélkül) Hasonló a helyzet, ha telefonálni szeretnénk az óránkon, illetve, ha sokat használjuk a különböző funkciókat, ezáltal az óralap „ébren van”: az óra merülése felgyorsul.

  

OLED vagy LCD kijelzős okosóra

Okosóra A legtöbb okosóra színes LCD vagy AMOLED kijelzőjén a fotók, alkalmazások gazdag színekben tekinthetők meg. Ugyanebben az esetben is kompromisszumot kell kötni, mivel ez magával hozza a rövidebb akkumulátor-élettartamot, de a gyártók már ennek a hátránynak a kiküszöbölésén is dolgoznak. A Fitbit Versa pl. 1 hétig is kibírja töltés nélkül. A leghosszabb töltési időtartamot a fekete-fehér kijelző teszi lehetővé. A drágább okosórák az LCD kijelzők helyett már OLED kijelzőkkel pompáznak. Ez a kijelző fajta lehetővé teszi a vékonyabb kialakítást.

 

Hívás és mobilfizetés okosóráról

Ha szeretnénk hívásokat kezdeményezni a csuklónkról, érdemes olyan okosórát választani, amelyik beépített LTE-vel rendelkezik, így elméletben a telefont akár otthon is hagyhatjuk.

 

Sok okosóra NFC-chipekkel van ellátva, ami azt jelenti, hogy fizethetünk velük, még akkor is, ha nincs telefon a közelben. Pl. minden Apple Watch modell rendelkezik Apple Pay funkcióval, amely még akkor is működik, ha nincs a közelben iPhone vagy LTE kapcsolat. Az Android Pay szolgáltatást támogató Wear OS órák közé tartozik az LG Watch Sport, a Huawei Watch 2 is. A Samsung saját mobilfizetési rendszere, a Samsung Pay minden legújabb modelljén működik.

Megannyi szempont, amelyeket érdemes jól átgondolnunk, mielőtt belevágunk az okosóra vásárlásba. De mindenekelőtt azt fontos tisztázni magunkban, hogy mire szeretnénk az órát használni, milyen funkciók megléte fontos számunkra, milyen az életvitelünk, ahova az okosóra megérkezik

 

Fotó: Luke Chesser, Solen Feyissa, Karolina Grabowska