Blog

6 tipp környezetünk megóvása érdekében

Siklós Barbara
2022.03.24 16:26
6 tipp környezetünk megóvása érdekében

A környezetvédelem témája folyamatosan jelen van. Nem csoda, hiszen a természeti erőforrások túlzott kihasználása, a vegyi hulladékok „termelése” megterheli környezetünket, és káros hatással van ránk, emberekre is. Pedig a minket körülvevő környezet nemcsak az otthonunk, hanem ami az életet is biztosítja. A jó hír az, hogy mi is hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez és fenntartásához. Íme néhány egyszerű módszer, amellyel Mi is tehetünk valamit Földünk egészségéért!

 

 

  1. Takarékoskodjunk az árammal!

Talán ez az egyik legegyszerűbb módja a természeti erőforrások megkímélésének. Csak egy kis odafigyelés és néhány kattintás szükséges hozzá. Mindig kapcsoljuk le a villanyt vagy a légkondicionálót, amikor kimegyünk a szobából, vagy ha nincs már szükségünk rájuk. Próbáljuk kihasználni a napfényt, és kerüljük a mesterséges fényeket nappal. Húzzuk ki az elektronikus készülékeket, ha már nem használjuk őket. Így nemcsak a környezetünket kíméljük, de villanyszámlánk is kevesebb lesz! Használjunk energiatakarékos izzókat a hagyományos izzók helyett. Hosszabb ideig tartanak, így pénzt takaríthatunk meg.

 

  1. Használjunk újrahasznosítható zacskót!
Környezetvédelem Amikor bevásárolni megyünk, kerüljük a műanyag zacskók használatát. A műanyag káros a környezetre, mivel lebomlása csaknem 450 évig tart. Tartsunk mindig magunknál hálós pamut ökozsákot, melyben a zöldségeket és gyümölcsöket tudjuk tenni a vásárlás során. A hálónak köszönhetően a pénztárnál jól beazonosítható a megvásárolni kívánt áru. A vásárlás végén a termékeket juta táskába pakoljuk és úgy szállítsuk haza. A juta természetes rost, amely tartós ugyanakkor, ha nem használják, egy idő után magától lebomlik, így nem szennyezi a környezetet. Nem mellesleg mutatós is és trendy.

 

  1. Újrahasznosítás

Az újrahasznosítással hozzájárulunk a környezetszennyezés minimalizálásához, segítünk megőrizni természeti erőforrásainkat. Vásároljunk olyan termékeket, amelyek újrahasznosíthatók vagy újrahasznosított anyagokból készültek. A bevásárlás során válasszuk a legkevesebb csomagolást tartalmazó termékeket. Gyűjtsük össze az újrahasznosítható anyagokat, és dobjuk őket a szelektív hulladékgyűjtőkbe.

 

  1. Takarékoskodjunk a vízzel!

Csakúgy, mint az áram esetében ez az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb lépés a környezetünkről történő gondoskodás irányába. A víz is természetes erőforrás, és a Föld vízkészlete véges, ezért környezetünk megóvása érdekében takarékoskodnunk kell a vízzel. 2025-re a világ népességének 50% -a vízhiánnyal nézhet szembe. Zuhanyozzunk röviden! Ne hagyjuk folyni a csapvizet mosogatás közben. Ne pazaroljunk túl sok vizet öblítéshez.

 

  1. Vásároljunk öko termékeket!
Környezetvédelem Válasszunk bizonyíthatóan fenntartható termékeket. Pl. Az IMPACT termékek gyártása során az újrahasznosított nyersanyaghoz mikró részecskéket adnak hozzá, melyek segítenek bizonyítani, hogy a belőlük készült késztermékek valóban a fenntarthatósági elveknek megfelelően készülnek el. A folyamat végén bármilyen ruhadarab vagy kiegészítő, bármelyik pillanatban bevizsgálható egy speciális mobil szkenner segítségével, mely felfedi a termék valódi „eredetét”, és bizonyítani tudja, hogy a végtermék valóban, eredeti AWARE ™ újrahasznosított anyagokból készült. Minden egyes terméknél leellenőrizhető, hogy bizonyítottan hány liter vízmegtakarítás történt.

 

  1. Nyomtassunk kevesebbet!

A hagyományosan papíralapú munkafolyamatok átalakításával és digitális, felhőalapú megoldások kialakításával jelentősen csökkenthetjük a papírpazarlást.

Helyezzük előtérbe a digitalizációt, ahelyett, hogy papír halmokat nyomtatnánk a megbeszélésekhez, készítsünk PDF-et vagy PowerPointot, amelyet a munkatársaknak elküldünk. Végül is mindannyiunknak van számítógépe, okostelefonja, táblagépe vagy laptopja, amelyhez bárhonnan könnyen hozzáférhetünk.

Ezeknek a fenntartható irodai stratégiáknak az integrálása a mindennapokba, nemcsak a környezet megóvásában segít: időt és pénzt takarít meg a cégeknek.

 

Fotó: Alan Rodrigez