Blog

Lendülj formába! - edzés nem otthon

Siklós Barbara
2022.03.18 13:37
Lendülj formába! - edzés nem otthon

Sokan vannak, akik otthon szeretnek edzeni: kényelmesebb, nem időhöz kötött, „intimebb”. De talán még többen vannak azok a sportolni vágyók, akik szeretnek az edzés kedvéért kimozdulni otthonról, vagy mert egyedül nem bírják rávenni magukat a mozgásra, vagy mert szeretik a társaságot, az edzőtermek hangulatát, eszközeit.

Ebben a bejegyzésben nekik segítünk.

 

 

A nem otthoni és nem egyesületben történő sportolás leggyakoribb formája tehát az edzőtermi edzés. De mielőtt fizikailag és gyakorlatilag eljutunk az intézménybe, nézzük végig milyen lépéseket érdemes megtenni a rendszeres, módszeres edzés kialakításához.

 

  1. Határozzuk el, hogy edzünk!

… és ne azt, hogy edzeni fogunk. Az még kevés, ha minden ismerősünknek elhintjük, hogy februártól sportolni fogunk, jövő időben. Ezt meg is kell valósítani. Ehhez meg kell, hogy szülessen a konkrét elhatározás. Kezdjük el most!

  1. Válasszuk ki az edzésformát!

Egy edzőteremben rengeteg mozgásforma és tevékenység elnevezés közül válogathatunk: aerobic, testépítés, cross-fitness, pilates stb. Ha nem tudjuk melyik óra mit takar, tájékozódjunk az edzőtermek weboldalának leírásaiban vagy keressünk rá a YouTube videók között. A Google a barátunk, minden fellelhető a neten. Ha megtaláltuk melyik áll közel a szívünkhöz, válasszuk ki melyik áll közel a testfelépítésünkhöz és aktuális kondíciónkhoz.

  1. Válasszuk ki az edzés helyszínét!
Edzés nem otthon Ha megtaláltuk a számunkra legszimpatikusabb edzésformát, tájékozódjunk, hogy milyen helyszíneken tartanak ilyen órát vagy van lehetőség az edzésforma gyakorlására. Érdemes lakóhelyünkhöz vagy munkahelyünkhöz közeli edzőtermet keresni, hogy ne az utazással menjen el a sportolásra szánt időnk.

  

  1. Ütemezzük be az edzést a heti/havi/éves naptárunkba!

Ha már megvan az elhatározás, megvan az edzésforma, megvan a helyszín, már csak az időpontokat kell kiválasztani, amikor nyugodtan, kényelmesen, a testünk megmozgatására tudunk időt szánni. Vegyük elő naptárunkat, írjuk be az összes halaszthatatlan és fontos kötelezettségeinket és a szabad időpontok közül válasszuk ki azt, amelyik a legjobban beleillik életvitelünkbe. (valaki pl. reggel szeret és tud edzeni, valaki pedig munka után, délután vagy este.)

  1. Edzőruha beszerzése
Edzés nem otthon Ha újonnan kezdünk el edzeni, akkor vadonatúj outfitet szerezhetünk be. Ez már egy motiváló lépés tud lenni. De ha már van edző ruházatunk, akkor is lendületet tud adni, ha megajándékozzuk magunkat egy új összeállítással. Mit tartalmazzon a szett? Ez attól is függ milyen edzésformát választunk, hiszen minden sportnak van saját stílusa. (Ugyanakkor ez csak egy jó marketingfogás, hiszen egy aerobic edzéshez használt felső-leggings kombót ugyanúgy felvehetünk pilates-hez vagy jógához is.) De alapesetben legyen egy szabad mozgást biztosító sortunk vagy leggingsünk és egy könnyű felsőrészünk. Ne feledkezzünk meg a cipőről sem. A beltéri mozgásformáknál jó, ha a cipőnk talpa rugalmas, könnyen „hajlítható”. Ez alól persze kivétel a jóga, hiszen ezt a mozgásformát mezítláb műveljük.

  1. Edzéshez szükséges kiegészítők beszerzése

Az edzéshez persze nem csak ruhára, de táskára is szükségünk van, amiben az edző felszerelésünket hozni-vinni tudjuk. Érdemes olyan típusú sporttáskát választani, melynek alján, külön cipzáras „rekeszben”, a ruháktól elkülönítve tudjuk tárolni a cipőnket, papucsunkat. Ne feledkezzünk meg egy jól záródó sportkulacsról sem, ami segít a folyadék utánpótlásban vagy a fehérjeital bevitelben, edzés közben.

Feldobhatjuk edzéseinket különböző gadget-ekkel, mint pl. egy aktivitásmérővel vagy egy okosórával, melyen mérni tudjuk minden egyes lépésünket, elégetett kalóriánkat, teljesítményünket, hogy még motiváltabban induljunk neki edzéseinknek.

 

 

Fotó: Meghan Holmes, Bruce Mars, Dylan Nolte