Blog

Lendülj formába! - edzés otthon

Siklós Barbara
2022.03.16 13:27
Lendülj formába! - edzés otthon

Már javában zajlik 2022, már a harmadik hónap derekát tapossuk. A nyár ugyan még messze van, de amilyen tempóban eltelt az első két hónap, olyan gyorsan itt lesz a nyár is. A fürdőruhás hónapokra pedig mindenki szeretné már a legjobb alakját nyújtani.

Ideje hát belekezdeni a mozgásba már most, hogy ne a június előtti hónapban próbáljuk megváltani a világot, legyen időnk formába hozni testünket.

Segítünk néhány otthoni edzés tippel, arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva nem kedveljük az edzőtermeket.

 

  1. Kültéri mozgás - Futás

Talán az egyik legegyszerűbb, legkézenfekvőbb és legkevesebb eszközt igénylő otthoni edzés, sport, a futás. Nem kell hozzá más, mint egy pár futócipő. Erre viszont érdemes költeni és az anatómiánknak legmegfelelőbbet választani, ugyanis egy jó futó cipőben élvezet futni, míg egy nem jól megválasztott futócipő nem csak a kedvünket veszi el, de akár ízületeinknek is árthat. Ha korábban nem futottunk érdemes kis távval kezdeni és fokozatosan emelni az egységeket, hogy szervezetünket fokozatosan erősítsük és így a sikerélmény sem marad el. Motiváló erejű tud lenni egy aktivitásmérő karpánt, melyen nyomon tudjuk követni teljesítményünket.

 

  1. Beltéri mozgás – Fitnesz

Sokan ugyanakkor nem szeretnek vagy nem bírnak futni. Nekik sem kell elkeseredniük, hiszen rengeteg lakásban is elvégezhető otthoni edzés létezik.

Amit mindenképp érdemes beszerezni otthoni edzéshez azok a következőek:

Otthoni edzés Egy pár súlyzó: válasszunk súlyzót párban, ugyanis sok gyakorlathoz mindkét kezünkben kell tartanunk egyet-egyet. Anyagát tekintve javasoljuk a műanyag borítású súlyzót, mivel felülete könnyen tisztítható, nem hagy nyomot a padlón és nem gurul el a földön. Kellemesebb fogása is van, mint a tárcsákból és egy fém rúdból összeállítható testépítő súlyzóknak.

A súlyzók súlyát a szintünkhöz és a megdolgozandó izomhoz mérten válasszuk ki.

Kezdőként kis súllyal kezdjünk (1 kg) edzeni, majd a középhaladó szintet elérve, fokozatosan emeljük a súlyokat, azaz 0,5 kg-t két edzésenként.

A guggoláshoz vagy a kitöréshez jöhetnek a nehezebb súlyzók (2 kg-tól), a felsőtest izmainak erősítéséhez pedig a könnyebbek (1 kg).

Súlyzóból a legtöbb ismert sportboltban hatalmas a választék, de kipróbálhatjuk az edzést PET palackokkal is.

 

Otthoni edzés Nem olyan régre visszanyúló ”találmány” otthoni edzéshez a fitnesz gumiszalag. Rendkívül sokoldalú és minimális helyen elfér. Általában 3-4 db-os kiszerelésben kapható, 3 ellenállási szinttel, a legkönnyebbtől a legerősebbig. A comb, fenék, kar, hát, has edzésére is tudjuk használni.

 

  • Ennek egy haladóbb változata a gumipánt. Gumiszalag társainál jóval erősebb fitnesz eszköz, melyről szélessége és anyaga is árulkodik. Általában állítható, de fix méretű változatban is létezik. Ma már szinte nincs is fitnesz video gumipánt nélkül. Fitnesz gumiszalagtól való különbözősége még a felhasználási területéből is következik: kifejezetten az alsótest izmainak erősítéséhez fejlesztették ki.
  • Cross training gumipánt: erősségét tekintve, a fenékizom erősítéséhez használt gumipántéval vetekedig, szélességét és hosszúságát tekintve ugyanakkor a fitnesz gumiszalaghoz áll közelebb. Ezzel a gumipánttal tulajdonképpen a súlyzókat is kiválthatjuk bizonyos edzés feladatoknál. Sőt a súlyzókkal ellentétben a gumiszalag állítható és progresszív ellenállást biztosít. Ezekkel a gumipántokkal egyszerre fejleszthetjük az erőnket, és a gyorsaságunkat is.
  • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy hogyan használjuk a fenti otthoni edzésre tervezett eszközöket, vagy csak egyszerűen szeretnénk útmutatást kapni, hogy milyen feladatokat és milyen sorrendbe végezzük el őket, azaz egy „online órán” szeretnénk részt venni, a YouTube-on számos edzés megtalálható.

Kedvenceink, akiket jó szívvel ajánlunk:

És még számtalan online edző található a neten.

 

(fenti videókat saját tapasztalat alapján ajánlottuk, nem fűződik anyagi érdekünk az ajánlásukból)

 

 

Fotó: valeria_aksakova, senivpetro