Blog

Heti tervező gyerekeknek saját kezűleg

Siklós Barbara
2022.03.11 12:13
Heti tervező gyerekeknek saját kezűleg

A XXI. században egy családos férfinak/nőnek rengeteg célja lehet egy év során. Ezeket az elérendő célokat érdemes kisebb lépésekre lebontani, a lépéseket pedig elvégzendő feladatokra. Ebből adódóan az évet hónapokra, majd még kisebb egységekre, azaz hetekre, napokra tovább szűkíteni elengedhetetlen. Ehhez nyújt felbecsülhetetlen segítséget az évtervezés, azon belül pedig egy heti tervező, hogy ne vesszünk el a mindennapokban.

Ritkán fordul elő, hogy a gyerekek is rendelkeznek heti, netán havi vagy éves tervezővel. Pedig ők sokkal kiszolgáltatottabbak, mint mi. Sokszor nem tudják mi vár rájuk aznap délután vagy másnap vagy azután, pedig ez a fajta kiszámíthatóság biztonságot nyújt számukra. Mi lenne, ha nekik is készítenénk, közösen velük, egy heti tervezőt, hogy megtanítsuk őket az időben való tájékozódásra? Ezáltal lehetőségük nyílik nekik is felkészülni az elkövetkező eseményekre.  

 

 

Otthon elkészíthető heti tervező gyerekeknek

Papír alapú heti tervező

Heti tervező gyerekeknek

A legegyszerűbb talán a papírra felvázolt heti tervező elkészítése, mely méretét tekintve legalább A/4-es méretű legyen a könnyű átláthatóság kedvéért. Elkészítéséhez pedig a papíron kívül nincs másra szükségünk, mint egy vonalzóra és színes ceruzákra, filcekre.

A képen látható módon rajzoljunk a papírra egy táblázatot a hét napjainak, melyet kiegészíthetünk egy "jegyzetek" oszloppal is.

Gyermekünk kora szerint pedig díszíthetjük különböző módon matricákkal, csillámporral, montázs technikával.

Ha elkészültünk vele, tűzzük ki jól látható helyre pl. mágnessel a hűtőszekrény ajtajára, olyan magasságban, hogy gyermekünk is elérje, átláthassa, akár jegyzetelhessen is bele.

 

Krétával írható falmatrica heti tervező

Heti tervező gyerekeknek

Könnyen, hetente egy kézmozdulattal letörölhető és újraírható heti tervező. Az öntapadós táblamatricát ragasszuk gyermekünk szoba ajtajának belső oldalára, vagy a falra, hogy mindig szem előtt legyen.

A fekete felületet osszuk be saját elképzelésünk szerint a hét napjaira, egy fehér krétával, de színeket is használhatunk. A felirat később száraz szivaccsal vagy ruhadarabbal letörölhető.

 

Whiteboard tábla heti tervező

Heti tervező gyerekeknek

A krétával írható falimatricához hasonló praktikus megoldása a mágnestábla, másnéven whiteboard vagy fehér tábla. A hét napjainak beosztását bármikor módosíthatjuk, a táblához kapható textil párnázott mágneses táblatörlő segítségével. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy a whiteboard-ra speciális whiteboard markerrel írhatunk csak, más filcet nem tudunk a felületről maradéktalanul eltávolítani. Tetszőlegesen díszíthető, fényképek, névjegykártyák, jegyzetek stb. mágnessel rögzíthetők a táblára.

A whiteboard tábla később más célra is felhasználható, pl. a gyerekek imádni fognak „tanárosat” játszani vele.

 

 

Készen kapható heti tervező gyerekeknek

Nietix Mágneses jegyzetlap heti tervezéshez

Heti tervező gyerekeknek A whiteboardhoz hasonló elvre épül a mágneses jegyzetlap is, kisebb, kézben fogható és fiókba elrakható méretben. A heti bontású mágneses üzenőtábla, mágneses filctollal és törlővel kapható. A felület előre fel van osztva a hét napjaira, amelyek színes hasábokban helyezkednek el. A mágneses jegyzetlaphoz tartozik egy toll is, mely könnyen letörölhető a felületről a kupakján található „radírral”. A jegyzetlap hátoldala mágneses, így a legideálisabb, központi hely számára a hűtőszekrény ajtaja. Itt mindenki számára elérhető, jól látható, nyomon követhető, alakítható.

 

A heti tervező, főleg, ha gyerekekről van szó, egy olyan eszköz, mely széles teret ad a gyermekek fantáziájának. Kiélhetik kreativitásukat, ugyanis szinte megszámlálhatatlan variációban elkészíthető.

A fent leírt tippeket inspirációnak, ötlet-beindítónak szántuk, melyek remélhetőleg még több ötletet szülnek majd.