Blog

Saját ugrálókötél elkészítése 5 lépésben

Siklós Barbara
2022.03.09 17:39
Saját ugrálókötél elkészítése 5 lépésben

A sport áruházak, játékboltok ontják magukból a különféle színes-szagos ugróköteleket. De sokkal izgalmasabb otthon, saját kezűleg összeállítani egy olyan ugrókötelet, ami teljes mértékben személyre szabott és az elejétől a végéig saját igényeink szerint készült el. Ebben az írásban megmutatjuk 5 lépésben hogyan alkossuk meg.

 

 

  1. lépés: Válasszuk ki az ugrókötél kötél részének anyagát

A különböző ugrókötél anyagok eltérőek lehetnek tartósság és teljesítmény szempontjából is. Vannak anyagok, melyek tartósabbak, akár örök életűek, és vannak anyagok, melyek esetében számítani kell arra, hogy rövidebb életűek lesznek. Illetve vannak gyorsabban és lassabban pörgethető kötelek. Az alábbi lista segít a választásban, hogy gyorsasági igényünknek megfelelően döntsük. (Ezeknek az anyagoknak a többsége megtalálható a barkácsáruházakban.)

  • PVC vagy műanyag bevonatú drótkötél: gyorsan pörgethető, könnyen irányítható, nehezen csomózódik össze
  • Nejlon vagy poliészter kötél: lassan pörgethető (gyöngynehezék nélkül), kopás- és időjárásálló
  • Bőrkötél: ez a változat pörgethető a legnehezebben, természetes anyag, olcsó, nem vízálló
  • Drótkötél: könnyű, ez pörgethető a leggyorsabban, gyorsan elhasználódik, könnyen becsípheti a kezünket ugrálás közben

  1. lépés: Az ugrókötél hosszának kiválasztása

Az alábbi táblázatban összeállítottunk egy általános méretezési útmutatót. Miután meghatároztuk a megfelelő kötélhosszúságot, vágjunk le egy megfelelő méretű darabot, és tegyük félre. 

Magasságunk

A kötél hossza

<157 cm

214 cm

158-168 cm

244 cm

169-188 cm

274 cm

189-200 cm

305 cm

  

  1. lépés: Teszünk e gyöngyöt az ugrókötélre?
Ugrálókötél házilag

Ha gyöngyöket fűzünk fel az ugrókötélre, az növeli a kötél tartósságát, illetve súlyt is ad hozzá, így könnyebb lesz a kötelet pörgetni. Dizájn oldalról nézve a színes gyöngyök még egyedibbé varázsolják ugrálókötelünket.

Fontos szempont a gyöngyök kiválasztásánál, hogy milyen talajon fogjuk használni. Ha kemény az ugráló felület, létfontosságú, hogy a gyöngyök ütésállóak legyenek. Ezek a fajta gyöngyök megvásárolhatók hobbiboltokban, de az internetről is széles választék rendelhető.  A legjobb választás a szalmagyöngy, vagy műanyag henger alakú gyöngy. Kifejezetten ugrálókötelekhez készült csőgyöngyöket is lehet külföldi oldalakon vásárolni.

 

  1. lépés: Az ugrókötél fogantyúja

Az utolsó lépés az ugrókötél elkészítésében a fogantyú rögzítése. Ez egy fontos eleme a sporteszköznek, mivel enélkül a kötél összegubancolódhat, és a kezünk nagyon gyorsan elfáradhat. A fogantyú elkészítéséhez szerezzünk be 2db kis átmérőjű PVC-csövet a barkácsboltban. Győződjünk meg arról, hogy elég széles, és a kötél átfűzhető rajta. Vágjuk a PVC-csövet olyan hosszúságúra, hogy a kezünk elférjen a fogantyún, néhány cm ráhagyással.

 

  1. lépés: Az ugrókötél összeszerelése
Ugrálókötél házilag Első lépésként kössünk egy csomót a kötél egyik végére. Csúsztassuk az egyik fogantyút a csomó nélküli végétöl a kötélnek a csomózott feléig. Ha szeretnénk gyöngyöket is felfűzni, ez az a fázis, amikor ezt megtehetjük, tetszés szerinti sorrendben.  Amikor már csak egy fogantyúnyi hely marad a kötél csomó nélküli végén, csúsztassuk a másik fogantyút is a kötélre, és itt is készítsünk egy csomót. Vágjuk le a felesleges kötéldarabot, és egy öngyújtó segítségével olvasszuk meg a kötél végét, hogy ne foszljon szét.

Ezzel el is készültünk a saját gyártmányú ugrókötelünkkel.

 

Fotó: Sigmund, Wesual Click