Blog

Ugrókötél készítése otthon

Siklós Barbara
2022.03.01 14:33
Ugrókötél készítése otthon

Az ugrálókötél egy igen sokoldalú eszköz, maga az ugrókötelezés pedig számos jótékony hatással bír. Egyik oldalról remek sporteszköz, növeli az állóképességet, fejleszti a légzést, de szálkásít is. Másik oldalról remek szabadidős játékforma is a gyerekeknek, ahol csapatokba verődve tudják egymásnak hajtani az ugrókötelet. A jó hír még az is, hogy nem csak boltban kapható, otthon is elkészíthető. Így rögtön megjelenik egy harmadik pozitív hatása is: fejleszti a kreativitást. Persze a legegyszerűbb megvenni a boltban, de elkészíteni a saját ugrókötelünket sokkal izgalmasabb. Ráadásul részt vehetünk a műanyag zacskók újrahasznosításában is!

 

 

Ugrókötél hozzávalók

Milyen összetevőkre lesz szükségünk a házi készítésű ugrókötél összeállításához?

Az első és legfontosabb hozzávaló a projekthez, egy személy (felnőtt vagy gyerek), aki ugrálni fog a kötéllel. Különben semmi értelme hozzákezdeni (hacsak nem ajándékba gyártjuk). Az ugrókötél elkészítéséhez szükséges alapanyagok még:

 

  • Rengeteg műanyag zacskó – 10-15 db, attól függően, hogy milyen hosszú legyen a kötél.
  • Erős ragasztószalag – pl. csomagoló szalag.
  • Egy olló
  • Egy szék, amit a csíkok összefűzése közben használhatsz.

 

Ugrókötél elkészítésének menete

Ugrókötél készítése otthon

És most lássuk konkrétan az ugrókötél elkészítésének menetét. Először is vágjuk téglalapokra a műanyag zacskókat.

Minden egyes műanyag zacskónak, vágjuk fel az egyik oldalát, majd vágjuk le az alját és a felső részét, így egy nagy téglalap alakot kapunk.

Ezekből a nagy téglalapokból vágjunk ki 10-15 kisebb téglalapot attól függően, hogy milyen hosszú kötelet szeretnénk, és hogy mekkorák a zacskók! Ha ez megvan készítsünk 12 csíkot úgy, hogy minden kisebb téglalapot kb. 4 cm széles csíkokra vágunk fel. Ezeket a 4 cm-es csíkokat csomózzuk össze úgy, hogy egy hosszú, vékony csíkot kapjunk. (Mérjünk közben, hiszen fontos, hogy elég hosszú legyen a kötél ahhoz, hogy át lehessen ugrani. Egy kis segítség: elég a 210 cm-es kötél azoknak, akiknek testmagassága 157 cm alatti, de 190 cm magasságtól a kötél hossza legyen legalább 310 cm.) Ismételjük meg ezt menetet, hogy 12 hosszú vékony csík készüljön el.

 

Ezután jön el az ideje, hogy befonjuk a csíkokat.

Fogjunk össze hat darabot a 12 csíkból, és csomózzuk össze őket az egyik végükön. A csomózott véget rögzítsük ragasztószalaggal egy szék tetejére. A hat csíkból, a fonáshoz, válasszunk szét három dupla pár csíkot és fonjuk be. Ha a végére értünk csomózzuk össze, hogy ne bomoljon szét.

A maradék hat csíkot is fonjuk be a fent leírtak szerint.

HA megvan a két fonatunk csavarjuk őket össze, hogy egy kötelet alkossanak. Mindkét végére kössünk egy csomót.

Ezután már csak a fogantyúk elkészítése van hátra.

Ugrókötél készítése otthon Végezetül tehát tekerjük körbe ragasztószalaggal a kötél mindkét csomózott végét, hogy "fogantyúkat" hozzunk létre. És el is készültünk a saját, házi készítésű ugrókötéllel. Nincs más hátra mind felvenni az edzőcipőket és irány a friss levegőre ugrálni. Persze dönthetünk amellett is, hogy egy kész ugrálókötél készítő szettet vásárolunk, vagy a kötelet valódi kötéllel, a fogantyúkat pedig PVC csővel helyettesítjük, de nagyobb sikerélmény, ha az alapoktól mi készítjük el. Ha mégis a kész termék mellett döntesz, weboldalunkon több ugrálókötélből is válogathatsz.

 

Fotó: Element5 Digital, Salmen Bejaoui, Stoica Ionela

Forrás: persil.com