Blog

Hogyan éljük túl a tél végét? Teremtsünk wellness hangulatot!

Siklós Barbara
2022.02.24 14:19
Hogyan éljük túl a tél végét? Teremtsünk wellness hangulatot!

Februárra már erősen elképzelhető, hogy elegünk van a télből. Hideg van (talán ilyenkor szokott a leghidegebb lenni), sötét van (még mindig), és az ünnepek is lecsengtek már.

Mégis hogyan vészlejük át ezt az időszakot? Az egyik javaslatunk, hogy valósítsunk meg wellness hangulatot otthonunkban. Ne gondoljunk nagy ördöngösére. Az otthoni wellness-környezet megteremtésének lényege öt érzékszervünk összekapcsolásáról szól, egy nyugodt, kényelmes tér életre hívása, ahol jelen lehetünk és lelassulva feltöltődhetünk.

A saját, wellnessfürdő-szerű nyugalom létrehozása otthonunkban azonban nem kell, hogy anyagilag megterhelő legyen, néhány egyszerű eszközzel, lépéssel holisztikus menedéket teremthetünk magunknak.

 

 

Határozzuk el magunkat az otthoni wellnessre

Furán hangozhat az “elhatározás” ige ebben a szövegkörnyezetben, de igenis fontos az elszántság ebben a helyzetben. Nehezen tudjuk elengedni a mindennapi teendőket, kikapcsolni az agyunkat a munka világából és technikai detox alá kell helyeznünk magunkat. Igazi nyugalomra csak nyitott jelenléttel tudunk rálelni.

 

Otthoni wellness egyszerű térben

Érdemes leszűkíteni a teret, ahol tartózkodunk egy olyan helyiségre, ahol rend van és letisztultság, nincsenek felesleges “extrák” amelyek elvonhatják a figyelmünket a “jelenben-tartózkodás” pillanataitól. A rendetlenségről kiderült, hogy stresszt okozhat, és ez az utolsó dolog, amire vágyunk, amikor a nyugalom szférájába lépünk.

 

Semleges tónusok az otthoni wellnesshez

Wellness hangulat otthon Helyezzük előtérbe a semleges színeket “wellness időtöltésünk alatt, kerüljük az erőteljesn, “agresszív” színeket, melyek elterelhetik figyelmünket.  Az olyan színek, mint a fehér, a világosszürke, a halvány rózsaszín és az égszínkék segítenek megnyugtató érzést teremteni. Természetes elemek, p. kavicsok, víz és növények hozzáadása a térhez szintén segít növelni a nyugalmat, megtalálni a szépséget az egyszerűségben és a tökéletlenségben.

 

Hangulat megteremtése az otthoni wellnessben

Ha már eldöntöttük, hol és hogyan hozzuk létre a wellness-terünket, itt az ideje, hogy megteremtsük a wellness légkört, a béke szigetét. Mire less ehhez szükségünk?

 

Gyertyák

A gyertyák tökéletes kiegészítői az otthoni “wellness részlegünknek”. Az illatos gyertyák nemcsak illataromát lopnak be a helyiségbe, de pihentető hangulatvilágítást is teremtenek, örömet közvetítenek érzékszerveinknek. A gyertya meleg, pislákoló fénye segít egy békés, meditatív állapotba kerülni, különösen, ha félhomályba burkolódzunk.

 

Takarók, párnák

Takarókkal és párnákkal körülölelve, biztonságban, kényelemben és nyugalomban érezhetjük magunkat, ami hozzájárul terünk wellness-hangulatához. A különböző textúrák és anyagok érintése pozitív hatással van érzékszerveknek, ezért fontos, hogy olyan színeket és anyagokat válasszunk, amelyek örömet okoznak. A meditációs párnák gondoskodnak a kényelemről, hogy elménk kizárólag az elcsendesedésre fókuszálhasson.

 

Meditációs zene

A meditáció, különösen lágy, hangszeres, meditatív zene hallgatása közben, bevált, drogmentes technika a stressz csökkentésére, a depresszió leküzdésére, sőt az agyműködés serkentésére és a memória javítására is. Fontos tehát, hogy wellness-szeánszunk alatt lehetőségünk legyen zenét hallgatni. Ez a zene lehet például a természet hangja, jóga zene vagy a tibeti hangtál hangja.

 

Aromadiffúzor

Aromadiffuzor Az aromaterápia a meditáció és a naplóírás kiegészítője, mivel a diffúzorban használt illóolajok elősegítik a belső béke és a jóllét érzését. Csukjuk be a szemünket, és adjuk át magunkat a testünket körülvevő illóolajok felhőjének. Minden illóolajnak megvan a maga hatása: pl. a szantálfa  a meditáció kedvence.

  

A fent említett eszközök, ötletek nem igényelnek nagy előkészületet és anyagi befektetést sem, így otthoni wellnesünk megteremtése fenntartható gyakorlattá válhat a mindennapokban.

 

 

Fotó: Brooke Lark, Erol Ahmed, Roberto Nickson