Blog

Munkavédelmi cipő tisztítása otthon

Siklós Barbara
2022.02.22 09:36
Munkavédelmi cipő tisztítása otthon

A munkavédelmi bakancsokat, cipőket, a fertőtlenítésről szóló törvény szerint fertőtleníteni kell, ugyanis betegséget okozó baktériumok és fertőző betegségek élhetnek a lábbelin.

Abban az esetben, ha amerikai módra otthon cipőt viselünk, a kórokozók és baktériumok távoltartásának legegyszerűbb módja, ha az ajtón belépve azonnal átveszünk egy benti cipőt vagy papucsot. Ha nem viselünk otthon cipőt, akkor kinti cipőnket, munkavédelmi bakancsunkat, miután levettük, érdemes külön, kint tárolnunk (pl. egy szőnyegen a bejárat mellett). Tisztítsuk meg és fertőtlenítsük le a levetett lábbeliket.

 

Amennyiben erre az adott munkahelyen nincs lehetőség fertőtlenítésre, íme 5 otthoni módszer a vírusok és baktériumok elterjedésének megakadályozása érdekében.

 

 

  1. Lily Alkoholos felületfertőtlenítő spray

Az olyan háztartási fertőtlenítő spray-ket, mint a Sanytol vagy a Lysol, háztartási felületekre, konyhába és a fürdőszobába szánták – nem a lábbelikre. A cipők, munkavédelmi bakancsok fertőtlenítésére és szagtalanítására, válasszunk egy ehhez hasonló spray-t, amelyet valójában pl. munkavédelmi cipőkhöz terveztek. Pl. A Lily alkoholos felületfertőtlenítő spray eltávolítja a szennyeződéseket, fertőtlenít és oldja a konyhai zsírt, szelektív virucid (adenvírus és norovírus inaktiváló hatás), baktericid, fungicid hatással bír.

 

  1. Sticky mat ragacsos lábtörlő
Munkavédelmi cipő, Lily felületfertőtlenítő Ezek a ragacsos lábtörlők hasonlóképpen működnek a cipőn, mint a szöszhengerek a ruhán. Mielőtt belépnénk a házba, gördítsük végig cipőnk talpát és oldalát ezen a szőnyegen, minek következtében a ragasztó 99,9%-ban eltávolítja a kórokozókat! Pl. A Cleartex Sticky Mat ragacsos szennyfogó szőnyeg a legkisebb méretű szilárd szennyeződéseket is leválasztja a talpról.

 

 

  1. Fertőtlenítő folyadékos, higiéniai szennyfogó szőnyeg

A lábtörlő használata egy dolog, de az erőteljesebb tisztítás érdekében érdemes egy fertőtlenítő lábtörlőt bevetni. A szőnyeg mélysége és megemelt élei lehetővé teszik, hogy fertőtlenítő oldatot adjunk hozzá. Lábtörléskor a rugalmas bütykök megtisztítják a talpat a nagyobb szennyeződésektől, majd a cipő belesüllyed a lábtörlőbe és a folyadék azonnal hatni kezd és elvégzi a fertőtlenítést.

 

 

  1. UVC cipőfertőtlenítő

Hazaérve helyezzük cipőnket az UVC cipőfertőtlenítőbe, mely az ultraviola fény segítségével eltünteti a cipőben lévő kórokozók 99,9 %-át, vegyszer és oldószer használata nélkül. Klinikailag és tudományosan is igazolt, hogy az UV-C fénynek gomba és baktériumölő hatása van. Ez a módszer kifejezetten javasolt munkavédelmi cipőt viselőknek.

 

 

  1. Ózonos cipőfertőtlenítő 
Munkavédelmi cipő, Lily felületfertőtlenítő A spray-k és a törlőkendők nem feltétlenül elegendőek az erősen szennyezett cipőkhöz. Ez az eszköz gáz halmazállapotú ózonmolekulákat keringet a lábbeli pórusaiban, így a cipő minden apró szegletében kifejti hatását. A hő és az ózon kombinációja képes elpusztítani a káros baktériumok 99%-át, vegyszerek vagy oldószerek károsító hatása nélkül.

 

  1. Cipőtisztító gép

Ha alaposan meg szeretnénk tisztítani cipőnket, válasszunk az ipari cipőtisztító gépekhez hasonló berendezést otthonra. Erős acélvázzal, három kefével, a cipőtisztító gép a hótól kezdve a sárig, mindent eltávolít. Az alsó sörték merev nylonból készültek, hogy megtisztítsák a cipő talpát, míg a puhább oldalsó sörték a cipő felső részét szabadítják meg a szennyeződésektől, anélkül, hogy károsítanák a bőrt.

 

Fotó: Annie Spratt, Steve Johnson