Blog

Munkavédelmi cipők kisokos

Siklós Barbara
2022.02.17 10:51
Munkavédelmi cipők kisokos

Számos olyan munkahely létezik, ahol a hagyományos utcai cipő nem elegendő, különlegesen kialakított munkavédelmi cipőre van szükség. Pl. az erdészet, a villanyszerelés, az építőipar területén dolgozók által viselt cipőknek különböző munkavédelmi és tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelniük.

Ezeknek a munkavédelmi cipőknek, ahogy a gyűjtőnevük is elárulja, a lábat kell védeniük munkavégzés közben. A cipők felső részének feladata, hogy megakadályozza a munkások lábára eső tárgyakból eredő sérüléseket és, hogy ne engedje át a nedvességet.

A munkavédelmi cipők talpának fő feladatai közé tartozik az átszúródás elleni védelem, a vízzáró tulajdonság és gyakran az elektromosság elleni szigetelés is.

A védelem mellett kiemelkedő fontosságú még a munkavédelmi cipők, bakancsok kényelme is, hiszen a dolgozóknak egy teljes munkanapot ki kell bírniuk az adott lábbeliben, fontos a teljes test megfelelő alátámasztása.

A különböző online boltokban rengeteg típusú és márkájú cipő közül választhatunk, kezdve az MTS munkavédelmi bakancstól, a Puma villanyszerelő cipőig. Ebben a kategóriában kiemelten fontos a minőség, ennek ellenére ezek a cipők is idővel elhasználódnak, hiszen rendszeresen hordva vannak és különleges körülményeknek vannak kitéve.

A jó hír azonban az, hogy ha tudjuk, hogyan kell hatékonyan vigyázni a munkavédelmi cipőkre, az jelentősen meghosszabbíthatja azok élettartamát.

Ebben az írásban bemutatjuk, hogyan kell tisztán tartani a biztonsági lábbeliket, hogy élettartamuk minél hosszabbra nyúljon ki.

 

Munkavédelmi cipők tárolása

 

Lily alkoholos felületfertőtlenítő spray  A munkavédelmi cipők általában mindennap használatban vannak, de elképzelhető olyan munkakör, amikor huzamosabb ideig nem használjuk őket. Illetve az is előfordulhat, hogy tartalék munkavédelmi cipő is rendelkezésünkre áll. Ilyenkor ezeket a lábbeliket valahogy és valahol tárolni kell.  Fontos szem előtt tartani azonban azt is, hogy a munkavédelmi cipőket soha nem szabad túl sokáig tárolni, mivel védő tulajdonságaik idővel csökkenek, különösen a külső, és a talp veszíthet védelmi funkciójából.

Tárolásukhoz használjunk kartondobozt. Soha ne válasszunk műanyag zacskót, ugyanis cipőnk bepenészesedhet benne.

Ügyeljünk arra, hogy a tárolási hőmérséklet ne haladja meg a 25°C-ot, és a levegő páratartalma pedig a 70%-ot.

Mielőtt eltesszük a cipőket a tárolódobozba feltétlenül tisztítsuk meg és javasolt belsejüket pl. Lily felületfertőtlenítő sprayvel lekezelni.

 

 

Munkavédelmi cipők tisztítása

 

Lily alkoholos felületfertőtlenítő spray

A munkavédelmi cipők (p. MTS munkavédelmi bakancs, Puma villanyszerelő cipő) megfelelő karbantartása érdekében különösen fontos, hogy minden használat után jól szellőztessük ki és szárítsuk meg őket. A bőrcipők teljes száradásához legalább 24-48 óra szükséges. (Ezért javasoljuk egy második pár, „váltó” munkavédelmi cipő beszerzését.)

Az erős szennyeződéseket távolítsuk el kefével, langyos vízzel mivel ezek súlyosan befolyásolhatják a cipő légáteresztő képességét.

A cipőszárítás helye szintén fontos tényező. A nedves cipőt semmilyen körülmények között nem szabad radiátoron vagy cipőszárítóval, esetleg hajszárítóval szárítani, különben pl. a bőrcipők felülete megkeményedhet és az anyag berepedezhet, ami a cipő idő előtti elhasználódásához vezethet. A munkavédelmi cipőket a fentiekből adódóan jól szellőző helyen kell szárítani.

Ha a munkavédelmi cipő nedves, lazítsuk ki a fűzőket teljesen, majd tömjük ki a cipő belsejét papírral. Hagyjuk lassan megszáradni, és ha szükséges, cseréljük ki a nedves papírt, amíg a cipő teljesen meg nem szárad.

Tisztítás után javasoljuk a cipők szokásos ápolószerekkel és impregnálószerrel történő kezelését, illetve a teljes fertőtlenítés érdekében fújjunk a cipő belsejébe pl. Lily alkoholos felületfertőtlenítő sprayt. Mivel ez a felületfertőtlenítőszer szelektív virucid (adenvírus és norovírus inaktiváló hatás), baktericid, fungicid, így, ha nincs lehetőségünk munkavédelmi cipőnk mosására, napi szinten kiváló fertőtlenítő módszer a spray használata, amely a szennyeződéseket is eltávolítja.