Blog

Takaró vásárlási útmutató

Siklós Barbara
2022.01.31 13:29
Takaró vásárlási útmutató

Lefekvéskor, ha bebújunk egy jó meleg takaró alá az csökkentheti a szorongást és akár az álmatlanságot is. Ilyenkor az ember biztonságban érzi magát, csökken a stressz a szervezetben. Éjszakáink során fontos szerepet tölt be a takaró.

A piacon számos takaró anyag létezik, melyeknek mind megvannak a sajátosságai és előnyei. Ezeket mutatjuk most be, hogy segítsünk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

 

 

Pamut takaró

Az egyik legnépszerűbb választás a pamut takaró. Megfizethető és sokféle színben kapható. Egész évben remek választás: nyáron könnyű, légáteresztő takaróként nem túl meleg, de mégis testünk fedve van. Télen jó kiegészítője a paplannak, nem túl nagy plusz súly, ugyanakkor melegen tart. A pamut takarók jól bírják a többszöri mosást, könnyen tisztíthatóak.

A pamut takaró anyagából adódóan hipoallergén, így jó választás még az érzékeny bőrűek vagy az allergiások számára is. Illetve kapható még organikus pamut takaró is azok számára, akik a zöld életmódot részesítik előnyben.

Egyetlen hátránya ennek a takarónak, hogy nedves állapotban nehéz és nehezen szárad.

 

Gyapjútakaró

Gyapjú takaró

A természetes anyagok közül valószínűleg a gyapjútakaró adja a legtöbb meleget. Anyagából adódóan nehéz, remekül bent tartja a meleget, ugyanakkor lehetővé teszi a nedvesség elpárolgását. Kempingezőknek kifejezetten ajánlott a gyapjútakaró, mivel a tűznek is ellenáll.

Ha fontos számunkra a környezettudatosság, akkor jó hír, hogy a gyapjú biológiailag lebomló, így nem szennyezzük vele környezetünket.

A gyapjú antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, így nem kell gyakran mosni.

A gyapjútakaró enyhén víztaszító is, így enyhe esőben megvéd bennünket a nedvességtől.

Ennek a takarónak az egyik elsődleges hátránya, hogy a bőrön érdesnek érezhető, illetve nem hipoallergén, így vannak, akik allergiások erre az anyagra.

 

Kasmír takaró

 A kasmír takarók melegek és selymes tapintásúak, de mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, ha ilyen takarót választunk.

 

Szintetikus takarók

A szintetikus takaró nem természetes anyagból, például gyapjúból vagy pamutból készül, hanem akril, poliészter anyagot használnak a gyártásához.  Ezek a takarók könnyűek, ugyanakkor nem légáteresztőek, így jól tartják a hőt. Az olcsó, de sokáig tartós takaró kategóriába tartoznak.

Hátrányuk, hogy műanyag összetételükből adódóan könnyen statikussá válnak, így bevonzák a hajszálakat, a port és szöszöket.

 

Fleece takaró

Fleece takaró

A fleece egy bolyhos plüss anyag, amely rendkívül selymes tapintású. Takaró formájában kellemes, extra meleg és mégsem túl nehéz, különösen népszerű a gyermekek körében.

A fleece takaró bent tartja a meleget, ugyanakkor jól elvezeti a nedvességet. Poliészterből vagy más szintetikus anyagok keverékéből készül, így megfizethető és könnyen mosható. A fleece jó választás az érzékeny bőrű vagy allergiás emberek számára.

A fleece takarók általában olcsóbbak, mint sok más típus. A típustól és a készítés módjától függően a fleece megolvadhat lángok vagy nagyobb hő közelében.

 

Elektromos takarók

Az elektromos fűtőelemeket tartalmazó szintetikus anyagból készült elektromos takarók lehetővé teszik, hogy a hőmérsékletet a saját személyes kényelmi szintünkhöz igazítsuk. Egyesek kettős vezérléssel rendelkeznek, így az ágyon osztozó két személy a takaró két különböző oldalát a saját preferált hőmérsékletére programozhatja. Tűzvédelmi okokból soha ne tegyünk paplant vagy más takarót az elektromos takaró tetejére, és tartsuk őket távol a gyerekszobától.

 

Fotó: Jordan Bigelow, Isabela Kronemberger, Tyler Nix