Blog

Gyertya készítése otthon

Siklós Barbara
2021.12.22 16:14
Gyertya készítése otthon

Amikor beköszönt a hideg idő, illetve leginkább a karácsonyi időszak, gyakran gyújtunk gyertyát. Valószínűleg többször, mint nyáron. Bár a nyári estéken is hangulatos tud lenni a teraszon ülve egy illatos gyertya fénye, mégis más érzete van télen a meleg szobában. Melegséget és lágy fényt kölcsönöz minden térnek, otthonossá teszi a lakást. Ráadásul jó hétvégi program lehet gyerekekkel a gyertyakészítés, és akár kreatív ajándékötlet is tud lenni, karácsonyra.

 

 

 

Néhány kellékkel és egy kis útmutatóval nagyon könnyen elkészíthetjük mi magunk is a gyertyát, és olyan illatúra és formájúra alkotjuk meg, amilyenre szeretnénk. Általában minden gyertya készítéshez három fő alkotóelemre van szükségünk: viasz, kanóc és egy tartó.

Mielőtt belevágnánk a gyertyakészítésbe, feltétlenül olvassuk végig az útmutatót, és csak utána lássunk hozzá.

Hozzávalók a gyertyakészítéshez:

  • Lábas
  • Viasz
  • Kanóc
  • Tartó (nem műanyag!)
  • Illatanyag (opcionális)
  • Szín (opcionális)
  • Hurkapálca vagy jégkrémpálcika

 

Gyertyakészítési útmutató

1. A gyertyakészítéshez használt munkaasztal előkészítése

Első lépésként takarjuk le a felületet, ahol a gyertyát készíteni fogjuk egy újságpapírral vagy natúr csomagolóanyaggal. A lényeg, hogy ne kenjünk össze a munkaasztalt, amin dolgozunk.

2.A tartó kiválasztása

Gyertya készítése házilag

Válasszunk egy tartót, amiben szívesen látnánk a saját készítésű gyertyánkat. Ez lehet egy régi, használaton kívüli gyertyatartó, egy befőttes üveg, egy fémdoboz, egy csésze, egy fémtál, egy üvegpohár, de kiönthetjük a viaszt egy szilikon formába is (ebben az esetben a gyertyánknak nem lesz külön tartója).

3. Helyezzük el a kanócot

Mielőtt a viaszt kiöntenénk, helyezzük a kanócot a kiválasztott tartó közepébe. Kössük a kanócot egy hurkapálcára, nagyjából a felénél, a kanócot lógassuk a tégelybe, a hurkapálcikát pedig helyezzük keresztbe a tartó tetején. Így biztosak lehetünk abban, hogy a kanóc nem csúszik vissza a tégelybe, és középen marad. Fontos továbbá, hogy a tartó ne műanyag legyen, mert a nagy hőtől akár meg is olvadhat. Válasszunk például egy régi gyertyatartó tégelyt üvegből, fémből, kerámiából, így az újrahasznosítás jegyében gyertyánk egyszerre lesz környezet- és pénztárcabarát!

4. Melegítsük fel a viaszt

Helyezzük a hőálló lábast a főzőlapra, tegyük a viaszt a lábasba, majd közepes hőmérsékleten kezdjük el melegíteni, és hagyjuk szépen lassan megolvadni. Ez a gyertyakészítésnek az a pillanata, amikor eldönthetjük, hogy milyen színű legyen a gyertyánk és ennek megfelelően színezéket keverhetünk a viaszba. Illetve, ha illatos gyertyát szeretnénk alkotni, akkor illatanyaggal gazdagíthatjuk a saját kezűleg készített gyertyánkat. A legjobb illatanyag ebben az esetben az illóolaj, ami a meleg hatására még jobban kiteljesedik. Megbolondíthatjuk a gyertyát különböző „kiegészítőkkel” is, pl. tehetünk bele virágszirmot, narancs- vagy citromhéjat, kávét vagy csillámport, karácsonykor pl. csillagánizst is.

5. A viasz kiöntése

Gyertya készítése házilag Ha folyékony halmazállapotúvá vált a viasz, óvatosan öntsük a tégelybe. Használjuk továbbra is a hurkapálcát vagy jégkrémpálcikát, hogy a kanócot a helyén, középen tudjuk tartani. Ezután hagyjuk a viaszt teljesen kihűlni, majd vágjuk a kanócot a megfelelő méretűre. És el is készültünk a házi készítésű gyertyánkkal.

  

Ha menet közben mégis úgy döntenél, hogy inkább vásárolsz egy gyertyát, érdemes körbenézned webshopunkban.

 

Fotó: Hanna Balan, Ekaterina,