Blog

Mire figyeljünk fleece takaró vásárlásakor?

Siklós Barbara
2021.11.30 15:43
Mire figyeljünk fleece takaró vásárlásakor?

Hideg téli estéken, amikor kint sötét van és esik a hó, milyen megnyugtató érzés egy puha, meleg takaróba burkolódzni a kanapén, egy forró tea társaságában. Ugyanakkor ezt az idillt el is ronthatja egy rosszul megválasztott durva takaró, ami az első mosás után ráadásul máris szétesik.

 

 

 

Milyen anyag a „fleece”?

A "fleece" kifejezés különböző anyagot és vastagságot takar. Ez az anyag egyfajta gyapjú vagy poliészter szövet, melynek jelentése, - rendkívül puha, sűrűn bolyhozott felülete miatt - bolyhozott plüss. Nagyon jó hőszigetelő, nem engedi át a szelet. Alkalmas sportoláshoz, mivel kivezeti az izzadtságot, és gyorsan szárad. Az egyik legfinomabb anyagnak tartják, amelyből többféle típus is létezik.

Fleece takaró

 Szintetikus fleece takaró: Gyakran "polár fleece"-ként vagy „mikrofleece” -ként is emlegetik. Ez a szintetikus anyag a gyapjú könnyebb alternatívája, puha, pehelykönnyű, és általában olcsóbb is, mint a gyapjú változat. A piacon számos védjeggyel ellátott fleece van forgalomban, de anyaguk általában nagyon hasonló. Fontos szempont, amire érdemes figyelni, hogy a fleece mennyire bolyhosodik. A jó minőségű anyag számos mosás után is megőrzi eredeti tartását és nem bolyhosodik. A gyengébb minőségű takaró hajlamos a szálvesztésre.

A szintetikus fleece egy másik lehetséges hátránya, hogy statikussá válhat, ezáltal magához vonzhatja a szőrszálakat és a port. Bár általában kőolajtermékekből készül, lehet jó minőségű, újrahasznosított változatot is vásárolni. Mindenképpen fontos ugyanakkor, hogy betartsuk a szárítási utasításokat, mivel a polár fleece nagy hőhatásnak kitéve megolvadhat.

Pamut fleece takaró: Ugyanabból az anyagból készül, mint a pamut pulóverek és melegítőnadrágok, varrása azonban úgy történik, hogy a puha bolyhos rész mindkét oldalon látható legyen. Bár ezek a takarók általában drágábbak és nehezebbek, mint a polár fleece, ugyanolyan melegek lehetnek, és egyesek jobban szeretik, ha a takarójuk egy kicsit nehezebb. A poliészter allergiások számára a pamut fleece nagyszerű alternatívája a szintetikus fleecenek, mivel természetes szálakból készül, de ugyanolyan puha. Kapható gyapjútakaró bio pamutból is, de hátránya, hogy a gyapjú általában mosáskor összezsugorodik (olyan gyártó termékét vásároljuk meg, akik a takaró méretezésénél ezt figyelembe veszik, és mindig kövessük a mosási utasításokat.)

 

A fleece takaró súlya

Fleece takaró Mindenkinek más és más lehet a hőérzete, illetve lakásokban a hőmérséklet is változó, így vásárlás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a kiszemelt takaró milyen súlyú, azaz milyen vastagságú. A gyapjú súlyából ugyanis következtetni lehet a takaró melegségére, különösen a szintetikus fleece esetében.

Könnyű takaró

 A "mikrofleece" kifejezés a szintetikus anyagú takarók világában számos dolgot jelenthet. Általában a mikrofleece a legkönnyebb és egyben legvékonyabb fleece takaró. Tökéletes választás, ha jól befűtött szobában vagy TV nézéshez használjuk, de alváshoz a tél közepén, nem nyújt elég meleget. Nem mindig ugyanarra utal a kifejezés, ugyanis egyes cégek a "microfleece" kifejezést használják az anyag tapintásának leírására, de nem a vastagságára utalnak. Vásárlás előtt mindig olvassuk el a termék leírását, hogy tájékozódjunk milyen körülmények között lehet a takarót használni.

 

Nehéz takaró

 Első látásra nehéz megállapítani, hogy melyik fleece takaró vastagabb, mint a többi. Ennek oka, hogy egy leheletnyi változás is a vastagságban, ugyanakkor nagy hatással lehet egy fleece takaró melegségére. Ha nagyon meleg takarót keresünk, a termékleírásban megtalálhatjuk az erre vonatkozó utalást vagy a termék neve egy számot (például 100 vagy 200) tartalmaz. A szintetikus fleece takaró esetében a 100-as szám eggyel melegebb takarót jelöl a microfleece-nél. A 200-as pedig valószínűleg a legmelegebb takarót jelölő szám, amit találni fogunk.

 

Fotó: Tim-Oliver Metz