Blog

Hálózsák kisokos - 2.rész

Siklós Barbara
2021.11.23 16:19
Hálózsák kisokos - 2.rész

A hálózsák kisokos 1. részében írtunk kiválasztási szempontokat aszerint, hogy milyen tevékenység során és milyen időjárási körülmények között használjuk a hátizsákot, illetve, hogy nemünktől, magasságunktól függően mekkora hálózsákot válasszunk. Az útmutató 2. részében arra kapunk választ, hogy

  • Milyen formájú hálózsákot vegyünk?
  • Milyen a hálózsák töltete?

  

A hálózsák formája

A hálózsák formája befolyásolja a zsák súlyát, illetve azt is, hogy mennyire képes bent tartani a meleget. A hálózsákok három alapformában kaphatók:

  1. Múmia

A múmia forma a hátizsákos túrákhoz ideális választás, mivel követi a test alakját és a láb résznél szűkül, így könnyű. Kicsi az üres tér a hálózsák és a test között, így könnyen befűti testünket. A fej résznél kapucniban végződik, ami még az arcot is befedi, így teljes a hőtartás. Egy hátránya van: karcsú szabása miatt kényelmetlen lehet.

  1. Fél-múmia

A fél-múmia alakú hálózsák átmenetet képez a múmia és a négyszögletes forma között. Ugyan még lefelé szűkülő a lábrésznél, de már nagyobb tér adódik a lábnak, viszont cserébe egy fokkal kevésbé hatékony a hőtartása. Összecsomagolás szempontból már egy nehezebb és nagyobb terjedelmű hálózsákkal van dolgunk, a múmia formához képest. Ez a forma kapható kapucnis és kapucni nélküli változatban is.

  1. Négyszögletes
Hálózsák Ez a 3 forma közül a legterjedelmesebb hálózsák. Nagy helyet biztosít a lábnak és akár teljesen kinyitható, így takaróként is tud funkcionálni. Ugyanakkor hőtartása a legkedvezőtlenebb a 3 forma közül. Méretéből adódóan nehezen összehajtható, így inkább autós kempingezéshez, mint hátizsákos túrához ajánljuk.

 

 

A hálózsák töltete

A hálózsák súlyát és hőtartását nem csak a hálózsák formája határozza meg, hanem az is, hogy mivel van megtöltve. A töltet felel tested hőjének bent tartásáról és a hideg levegő kizárásáról. 

A hálózsákokat általában 2 féle töltettel készítik: természetes és szintetikus töltetekkel.

A természetes töltet

Hálózsák A természetes töltet előnye, hogy kacsa vagy liba pehelytollból készül, ami tökéletes hőszigetelő anyag és jól tömöríthető. Ez a verzió egy drágább hálózsákot jelent, de ha száraz körülmények között használod, akkor ez az ideális választás. Nedves körülmények között érdemes vízálló huzattal megvásárolni, különben vizes állapotban elveszti a pehelytoll a szigetelőképességét).

Ha fontos számunkra az állatvédelem, és felelősen szeretnénk hálózsákot választani, akkor keressük, a RDS (Responsible Down Standard) vagy a TDS (Traceable Down Standard) jelöléseket, melyek szigorú állat-egészségügyi szabványoknak megfelelő tanúsítványokat takarnak.

A szintetikus töltet

A szintetikus töltet általában poliésztert töltőanyagot jelent. Ez a fajta töltet bírja a nedvességet és nem veszít közben szigetelőképességéből. Ha kezdő túrázók vagyunk, érdemes ezt választanunk, mivel olcsóbb alternatíva és nem igényel törődést.

Hátránya, hogy nem nyújt olyan meleget, mint egy pehelytöltet, illetve a tömöríthetőségben is alul marad, több helyet foglal a táskában.

Ez alól kivételt képesnek a prémium szintetikus töltettel rendelkező zsákok, melyek már megközelítik a hasonló pehely hálózsákok nyújtotta előnyöket.

 

Ha érdekel a nálunk fellelhető hálózsák választék, böngéssz kedvedre ezen az oldalon!

 

Fotó: Martin Jernberg, Spring Fed Images, Mitchell Hartley