Blog

Hálózsák kisokos - 1.rész

Siklós Barbara
2021.11.15 10:12
Hálózsák kisokos - 1.rész

Hosszú, ottalvós túrákon elengedhetetlen kellék a hálózsák, még nyáron is, hiszen a hajnal hűvös lehet és nincs annál kellemetlenebb, mint arra ébredni, hogy fázunk.

Rengeteg hálózsák van a piacon, így kezdő hálózsák-használókét, laikusként könnyen elveszhetünk a nagy választékban. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mégis mi alapján döntsünk egyik vagy másik hálózsák mellett? Hálózsák kisokosunkkal segítünk tájékozódni.

 

 

Hálózsák vásárlás előtti kérdések

Mielőtt felesleges költekezésekbe kezdenénk tegyünk fel magunknak néhány egyszerű kérdést.

  • Kempingezni megyünk autóval vagy nagyobb túrára hátizsákkal?
  • Milyen évszakban, időjárási viszonyok között fogjuk a hálózsákot használni?
  • Milyen nemű és hány éves, aki a hálózsákban alszik? (a vékonyabb testalkatú nők általában fázósabbak)
  • És természetesen, hogy mekkora összeget tudunk a hálózsákra fordítani?

A kérdések alapján összeszedett információhalmaz segít végiggondolni a legfontosabb szempontokat.

 

Hol, milyen tevékenység során használod a hálózsákot?

Hálózsák

A legelső dolog, amit tisztázni kell, az a hálózsák használatának helyszíne. Ugyanis, ha kempingezni indulunk, bátran gondolkodhatunk nagyobb, kényelmesebb hálózsákban. Ide általában autóval érkezünk, nem kell hosszú úton cipelni az alvózsákot, így a súly és a méret sem számít, bátran koncentrálhatunk a kényelemre.

A hátizsákos túrák során viszont igenis számít a hálózsák súlya és tömöríthetősége is, hiszen lényeges az, hogy mekkorára tudjuk összehajtani, mekkora helyen fér el és milyen nehéz a hátunkon cipelni. 

Érdekes ellentmondás, hogy a súly csökkenésével, vagy az adott hálózsák nyújtotta komfortérzet csökken, vagy az ára nő.

  

Milyen évszakban és időjárási körülmények között használjuk a hálózsákot?

Hálózsák A hálózsák legfontosabb feladata megóvni testünket a kihűléstől. Ezt úgy történik, hogy a testünk által felmelegített levegőt bent tartja a zsákban. A hálózsák legfontosabb tulajdonsága tehát a hőtartási képessége. A különböző hálózsákok különböző mértékben tudják bent tartani a hőt, ez alapján létezik egyévszakos hálózsák, kétévszakos hálózsák, háromévszakos hálózsák, négyévszakos hálózsák és ötévszakos hálózsák.

Az egyévszakos (nyári) hálózsák kis helyen is elfér, könnyű. Teljes hosszában cipzárral nyílik. +10 fokig nyújt kellemes alvóhelyet. 

A kétévszakos hálózsák késő tavasztól kora őszig kiváló. Már hidegebb éjszakákon, +5 foktól nyújt védelmet a hideg ellen.

A háromévszakos hálózsák a tavaszi, nyári és őszi időszakban ideális, általában +5 és -10 fok közötti hőmérsékleti viszonyok esetén.

A négyévszakos hálózsák már egy melegebb variáns, kifejezetten téli időszakra lett tervezve, alacsony hőmérséklet esetére.

Az ötévszakos (téli) hálózsákok -20 fok vagy még hidegebb időre lettek tervezve.

 

Nemünktől, magasságunktól függően mekkora hálózsákot vegyünk?

A hálózsák pontosan eltalált mérete rendkívül fontos tényező. Ha nem elég tágas a hálózsák, kényelmetlen benne aludni. Ellenben, ha a hálózsák túlméretes, feleslegesen sok az üres tér, így nehezebb lesz testünknek kifűtenie. Keressük meg tehát az optimális méretet.

A férfi hálózsákok általában a magas vagy átlagos hosszúságú használóknak szól, a női hálózsákok rövidebbek, és átlagos testalkatú nők számára készülnek. Az alacsony, filigrán hölgyeknek érdemes gyermek hálózsákot választani. A magasság mellett feltétlenül legyünk tisztában vállméretünkkel és csípőméretünkkel is, hiszen ezek a paraméterek is szerepelnek a hálózsák adatai között. Nem nyúlunk mellé, ha úgy mit egy ruhát, ezt is felpróbáljuk az üzletben.

 

A weboldalunkon található hálózsákokat bátran válaszd nyári vagy kétévszakos használatra, keményebb hidegben, azonban nem garantálják a teljes hőtartást.