Blog

A túrabot kiválasztása - 2. rész

Siklós Barbara
2021.11.10 14:30
A túrabot kiválasztása - 2. rész

Az előző részben választ kaptunk a két első kérdésre: hány túrabotot vegyünk kirándulásainkhoz és hogyan állapítsuk meg a botok szükséges hosszát. Ebben az írásban folytatjuk az útmutatót a túrabot többi funkcióival: az antishock rendszer bemutatásával, a túrabot súlyával, illetve a túrabot rögzítési mechanizmusaival.

Antischock rendszerrel vagy másnéven ütéscsillapításcsillapítóval ellátott túrabot

Túrabot Ez a túrabot tompítja az ütődéseket és védi az ízületeket. Belső rugóinak köszönhetően, a túrabot elnyeli a lejtőn történő ereszkedés során előforduló ütéseket. A legtöbb botnál ez a funkció kikapcsolható, ha nincs rá szükség, például amikor felfelé haladunk a hegyen. Ez a funkció minden túrázónak hasznos lehet, de különösen ajánlott, ha izom- és ízületi fájdalmaktól szenved, vagy ha korábban már volt bármilyen sérülése csípőjében, térdében, bokájában.

A túrabot súlya

A túrabot súlya nagy mértékben a felhasznált anyagokon (különösen a szárak anyagán) és azok jellemzőin múlik. Általánosságban véve, túrázás közben szeretnénk, hogy a túrabot súlya minél könnyebb legyen. Nem meglepő, hiszen gyaloglás közben a botot tartó karunk felemelése, sok száz vagy ezerszer történő meglendítése óhatatlanul fokozottan fárasztó. Ez befolyásolhatja teljesítményünket az úton, különösen hosszabb túrák esetén. A jó hír az, hogy teljesítményünk független attól, hogy ultrakönnyű vagy nehezebb bottal túrázunk: a könnyebb modellek súlya páronként 280 és 450 g, míg a legtöbb bot általában páronként 450 és 630 g között mozog.

Túrabot rögzítő mechanizmusok

Túrabot A túrabot lehet fix hosszúságú vagy állítható, úgynevezett teleszkópos túrabot, de mindkét esetben szükség van (fix hosszúságú esetében akkor, ha összehajtható) rögzítő mechanizmusra, hogy a bot részei ne csusszannak össze használat közben. A nem állítható, fix botok esetében a mechanizmus viszonylag egyszerű: egy kinyitott és egy összehajtott állapot van: használathoz teljes hosszúságúra nyithatóak, tároláshoz pedig összecsukhatóak. Az állítható botok hasonlóan működnek, de itt már a rögzítő mechanizmusok két vagy három egymásba illeszkedő elem rögzítéséért felelnek. Ez az állítási funkció teszi lehetővé, hogy a túrabotot magasságunkhoz és a terepviszonyokhoz igazítsuk és rögzítsük.

A legtöbb túrabot esetében négyféle rögzítési mechanizmussal találkozhatunk:

Lock záró avagy külső karos zár: egy kar alapú, szorítószerű mechanizmus, amellyel a botok hossza gyorsan és egyszerűen állítható, még kesztyűben is.

Nyomógombos zár: ezzel a reteszelési mechanizmussal ellátott botok a helyükre pattannak és egyetlen mozdulattal rögzülnek. Nyomjuk meg a nyomógombot a reteszelés feloldásához és a botok összecsukásához. Néhány ilyen bot hossza nem állítható.

Csavaros mechanizmus: a túrabot a bot közepén található csavar meglazításával csúsztatható és ezáltal állítható be a hossz. Hátránya, hogy hidegben ez az alkatrész megmerevedhet, és nehezebben kezelhető. Ennek a botnak a beállítható hossza 65 – 135 cm között mozog.

Kombinációs zár: egyes túrabotok többi rögzítési mechanizmus kombinációját alkalmazzák, a még biztosabb rögzítés érdekében. Például egy bot használhat külső karos zárat a felső tengelyen és csavart zárat az alsó tengelyen.

 

Megjegyzés: A botok reteszelési mechanizmusai idővel meglazulhatnak, ezért túrázás előtt mindig ellenőrizzük kétszer is, hogy biztosan rögzítve vannak-e.

 

 

Fotó: Stéphane Fellay