Blog

A túrabot kiválasztása - 1. rész

Siklós Barbara
2021.11.03 20:01
A túrabot kiválasztása - 1. rész

A túrabot sok gyalogos, kiránduló, túrázó alapfelszerelése. A miértre a válasz nagyon egyszerű és szinte magától értődő: a túrabot segít az egyensúly megőrzésében és csökkenti a lábakra ható terhelés mértékét, minden terepen szó szerinti támaszként vannak jelen mellettünk. Ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a használatukból, célszerű néhány alapkérdést feltenni magunknak:

 

  • Hol használjuk a botot?
  • Egy vagy két botra van szükségünk?
  • Milyen a megfelelő hosszúságú bot? 
  • Milyen egyéb „extra” funkcióra van szükséged? (pl.: állíthatóság, összecsukhatóság, az ütődés elnyelésének képessége, súly.

 

Egy vagy kettő túrabotra van szükség?

Túrabot párban

Túrabot A túrabotok párban használva fokozzák a stabilitást, és csökkenthetik a térdre nehezedő erőt, hátizsákos kirándulás és túrázás közben. A legtöbbjük hossza állítható, és néhányuk belső rugókkal is rendelkezik, amelyek elnyelik az ütődést.

Túrabot egymagában

Viszonylag sík terepen és kevés terheléssel a háton elég ha „monoban” használjuk a túrabotot. Ezek a túrabotok is állíthatóak, és némelyik még ütéscsillapítóval is rendelkezik.

 

A túrabot hosszúsága

A megfelelő méretű túrabot tartása közben az alkarunk és a felkarunk 90 fokos szöget zár be, miközben a túrabot a lábunk mellett a földet éri.

Állítható méretű túrabot

A legtöbb túrabot állítható hosszúságú, így ezt könnyű elérni. 

180 cm magasságtól a túrabot maximális hossza legyen legalább 130 cm.

180 cm testmagasság alatt a legtöbb állítható hosszúságú túrabot lerövödíthető, hogy a megfelelő tartást elérhessük.

 

Fix méretű túrabot

A fix méretű túrabot a nevéből adódóan meghatározott, nem állítható méretű bot. Az alábbi táblázattal segítünk eligazodni a méretválasztásban:

 

Testmagasság                                              Túrabot javasolt hossza

 

< 155 cm                                                       100 cm

155 – 170 cm                                               110 cm

172 – 180 cm                                               120 cm

183 cm <                                                       130 cm

 

A túrabot beállítása

Túrabot

Az állítható túrabotok zsenialitása abban rejlik, hogy olyan hosszúra és ezáltal magasra állítjuk be, amilyen az adott terepre a legideálisabb. A nem megfelelően beállított túrabot ugyanis fájdalmat okozhat a karokban, a vállakban, de a hátban és a nyakban is.

Általánosságban véve a hosszúságot úgy kell beállítani, hogy amikor a botot a hegyével a földön tartjuk a lábunk mellett, a könyöknél az alkar és a felkar 90 fokos szöget zárjon be. Ez lesz a megfelelő hosszúság a legtöbb túrázáshoz. De a különböző terepeken átívelő túrákhoz a botot állítsuk be a következőek szerint:

Hosszú, emelkedős szakaszok esetében a botot körülbelül 5-10 cm-rel megrövidíthetjük, hogy nagyobb mozgásterünk legyen és biztosabb tudjuk a botot a földbe szúrni. Minél meredekebb a lejtő, annál rövidebb legyen a túrabot. A túrabotnak segítenie kell az emelkedőn való feljutást anélkül, hogy a menetben megerőltetnénk a vállunkat, vagy természetellenes, túlságosan felemelt helyzetbe tartanánk. Még jobban csökkenteni kell a túrabot hosszúságát.

Hosszú, lejtős szakaszokon éppen ellenkezőleg, hosszabbítsuk meg botunkat 5-10 cm-rel az általános túrázáshoz beállított hosszhoz képest. Ezáltal a teste egyenesebben marad, így könnyebb lesz egyensúlyozni.

A hosszú, hegyoldalon vezető szakaszon, a kényelem és a stabilitás érdekében szükség szerint megrövidíthetjük a botot a hegy felfelé ívelő oldalán, és meghosszabbíthatjuk a túrabotot a hegy lefelé vezető oldalán.

 

 

A fentiek fényében érdemes leszögezni, hogy bár a túrabotok gyaloglást segítő eszköznek tűnhetnek, városi használat során soha ne helyettesítsük az orvosi célra felírt botokat túrabottal. A túrabotok olyan emberek számára lettek tervezve, akik elég fittek és egészségesek ahhoz, hogy nehezebb, akár hegyi terepet is bebarangoljanak…és kínálatunkban is találsz sétabotot!

 

Fotó: Field Forest and Fire, Field Forest and Fire, Anders Nielsen