Blog

Hogyan válasszunk focilabdát?

Siklós Barbara
2021.10.29 10:28
Hogyan válasszunk focilabdát?

A labdarúgás már a XX. század elejétől az egyik legelterjedtebb szabadidős tevékenyég kezdett lenni és népszerűsége töretlen a mai napig. Sőt, elmondható, hogy a foci a világ legnépszerűbb sportja. Nem csak híres focisták űzik, hanem a kis gyerekektől kezdve, az idősebb felnőttekig, minden férfiember szívesen rúgja a bőrlabdát. Amikor azonban focilabda vásárlásra kerül a sor, elbizonytalanodhatunk a számunkra legmegfelelőbb labda kiválasztásában. Ebben az esetben is segít, ha bizonyos meghatározott szempontok szerint válogatunk. Lássuk csak, mik lehetnek ezek a szempontok?

 

Kinek vásároljuk a focilabdát?

Focilabda

Az egyik legfontosabb szempont a focilabda kiválasztásakor a „használójának” a mérete: különböző korosztálynak, különböző nagyságú labda felel meg.  Három méret létezik:

A 3-as: gyerekeknek, 8 éves korig, mérete 65 cm és súlya 330-335 gramm;

A 4-es: szintén gyerekeknek, 8-12 éves korig, mérete max. 70 cm, súlya 360 gr

Az 5-ös: ez a legnagyobb focilabda és egyben a standard méret, amit mindenhol használnak: 75 cm-re kerülete és 400 gr súlya van.

 

Milyen célra vásároljuk a focilabdát?

Ez a következő kérdés, amit tegyünk fel magunknak, ugyanis a különböző típusú labdákat különböző igényekre és környezetre tervezték. Van meccslabda, edzőlabda, teremlabda, Futsal labda, strand labda.

Meccslabda

Ebbe a kategóriába tartoznak a legmagasabb minőségű, tesztelt, a FIFA által jóváhagyott kiváló minőségű labdák. Mindegyik meccslabda megfelel a hivatalos méretnek, súlynak, szerkezeti felépítésnek, a nemzetközi szabványoknak megfelelően készülnek egytől egyig. Ebből adódóan, ezek a legdrágább modellek.

Edzőlabda

Ha még nem tudod pontosan, hogy mire is szeretnéd használni a focilabdát, akkor az edzőlabda a joker megoldás számodra: ebből a fajta labdából lehet a legtöbbet látni a boltokban, speciális anyaguknak köszönhetően strapabíróak, kifejezetten a gyakori igénybevételhez lettek kifejlesztve. Minden talajon használhatóak és minden életkorú játékos számára megfelelő

Teremlabda

Focilabda  Ezek a focilabdák kifejezetten beltéri használatra készültek, így kültéri játékra nem alkalmasak. Kevésbé pattognak, mint az edzőlabdák. Filces felületüknek köszönhetően, hasonló a tapintásuk, mint a teniszlabdáknak.

 

Futsal labda

Ezek a labdák speciálisan futsal meccsekre, azaz a nagypályás labdarúgás FIFA által elismert, elsősorban teremben játszott változatára ajánlottak. Méretük és súlyuk kisebb, mint a fentebb említett labdák, kifejezetten kemény felületekre és gyors játékra készülnek. Ruganyosságuk csökkentett, így ezek a focilabdák könnyebben irányíthatóak.

 

Hol fogjuk használni a focilabdát?

Ha még nem is tudjuk milyen típusú focilabdára van szükségünk, azt mindenképpen látjuk, hogy milyen felületen fogunk játszani. Ez a felület lehet fű, műfű, salak, beton, vagy terem.

A leggyakoribb terep focizásra az élőfüves és a műfüves pálya, így ebben az esetben biztosan kiesik a futsal labda. Ha teremben zajlik a focimeccs, 14 éves korig válasszunk 4-es méretű teremfoci vagy edzőlabdát, 14 éves kortól pedig futsal labdát, mely valamivel nehezebb és nem pattog annyira. A homokos felületen történő focizásra speciális labdát érdemes beszerezni, és léteznek utcai (street) focilabdák is, melyek jól bírják a betonon a „kiképzést”.

 

Tehát a számunkra legmegfelelőbb focilabda kiválasztásához gondoljuk át, hogy ki fogja használni a labdát, azaz milyen méretre van szükségünk, milyen felületen fogjuk használni, illetve milyen összeg áll rendelkezésünkre a vásárláshoz, ugyanis a határ itt is a csillagos ég.

 

Fotó: ilgon hwang, apnew0, my m