Blog

Utazás kutyával

Siklós Barbara
2021.10.20 16:51
Utazás kutyával

Manapság, ha kutyát fogadunk otthonunkba, szeretetből tesszük és nem csak azért, hogy négylábú kedvencünk a házat őrizze. A kutya sok esetben családtag, így nem kérdés, hogy gazdiként nyaralni is magunkkal visszük. Az utazásra azonban fel kell készülni, az utazás megkezdése előtt kutyánk „bőröndjét” is össze kell pakolni. De mik is azok az alapvető dolgok, amelyeket feltétlenül vigyünk magunkkal?

Kutya útlevél

Ha külföldre indulunk kutyánkkal mindenképpen érdemes utánanézni az adott ország konzuli oldalán a beutazási feltételeknek, de amire biztosan szükségünk lesz az a kutya útlevele. Ezt az okmányt az állatorvos állítja ki, egy rövid vizsgálat után, de alapfeltétele a kutya veszettségi oltásának megléte. Ha belföldre utazunk, nincs szükségünk kutya útlevélre, de házi kedvencünk oltási könyve legyen nálunk, mint egyfajta személyi igazolvány.

A kutya védelme paraziták ellen

A kutya szervezetére akár külföldön, akár belföldön, akár kisebb, akár nagyobb utazás közben sok parazita (kullancs, szúnyog, bolha) leselkedhet. Az élősködők támadásait könnyen kivédhetjük, ha kis házi kedvencünket ellátjuk külső (nyakörv, cseppek) vagy belső (tabletta) vagy mindkét védelemmel.

Kutya nyakörv, hám, póráz 

Kutyahám, nyakorv, póráz

Bármennyire is kisméretű vagy jámbor a kutyánk, a szabályok betartása érdekében kutyát, közterületen csak pórázon sétáltathatunk. Ez a szabály védi embertásainkat és nem utolsó sorban kutyánkat és magunkat is, hiszen, ha kutyánk mindig mellettünk van, könnyebben megelőzhetjük az esetleges kisebb-nagyobb baleseteket is. Szerencsére hatalmas választékból szemezgethetünk, ha nyakörvről, ha hámról, ha pórázról is legyen szó, melyet akár perszonalizálni is lehet, hogy valóban egyedi legyen.

 

Kutyapiszok zacskó és adagoló

És ha már póráz és sétáról esik szó, akkor ehhez a tevékenységhez szorosan kapcsolódó eszköz a kutyapiszok zacskó és a hozzá tartozó zacskó adagoló, mely egy könnyed mozdulattal, egy karabiner segítségével a pórázra rögzíthető, így mindig kéznél van, amikor szükségünk lehet rá. Belterületen ugyanis az ürülék összeszedése kötelező, de gondoskodjunk az eltakarításáról máshol is.

Kutyatál

Kutyatál  Utazáshoz rendszeresítsünk egy tálat kutyánknak. Felejtsük el az otthoni tálakat, azok maradjanak meg a kutya mindennapi étkezéséhez! Szerezzünk be, kifejezetten az utazásra kifejlesztett, összehajtható, szilikonból készült etető- és itatótálat! Előnyük, hogy nem csak hosszú utazásokra tudjuk magunkkal vinni, hanem egy hosszabb séta, vagy meleg nyári kirándulás alkalmával is jó szolgálatot tesz. Ne felejtsünk egy kulacsot is rendszeresíteni mellé, melyben mindig friss vizet tárolunk kutyánknak.

Kutyatáp

Talán ez a legalapvetőbb, de éppen ezért a legkönnyebben elfelejthető kellék, melyet feltétlenül magunkkal kell vinnünk kutyás utazásunkra. Ugyan szinte minden kis boltban is kapható már kutyatáp, de mindig legyen nálunk kutyánk megszokott, napi eledele. Már csak azért is, mivel kedvenc négylábúnk gyomra érzékeny lehet egy hirtelen táp-váltásra.

Kutya fekhely

Bár a kis szőrös kedvencek bárhol elalszanak, kutyánk mégis csak otthonosabban érezheti magát, ha a saját illatával átitatott, ismerős fekhelyen hajtja álomra fejét egy idegen helyen. A nyugodt, jóleső alvásra kutyáinknak is nagy szüksége van utazás közben is.

 

Végül, de nem utolsó sorban említjük meg, hogy a KRESZ szerint a kutya rakománynak számít. A rakományt pedig a járműben úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés, a személyek, illetve a kutya biztonságát ne veszélyeztesse. Tehát, utazáshoz kistestű kutyák esetében használjunk egy egyszerű hordozót, nagyobb termetű kedvenceknél szerezzünk be boxot. A lényeg, hogy a kutya stabilan és biztonságosan „rögzítve” tudjon velünk utazni, bárhová is indulunk.

 

 

Fotó: Josh Rakower, Treddy Chen, Justin Veenema