Blog

Kertészkedjünk otthon okosan!

Siklós Barbara
2021.10.12 14:36
Kertészkedjünk otthon okosan!

Ha valakinek kertje van a kertészkedés egy neverending story, folyamatosan művelni kell. De mégis két kiemelkedő szezon van, amikor a kert szépítésére rá kell erősíteni: ez a tavasz és az ősz. Tavasszal kell sok magot elvetni, sok virágot kiültetni, ősszel fel kell készítenünk kertünket a télre, megmetszeni a sövényeket, eltakarítani a lehullott faleveleket.

Sokunknak a napi munka mellett ez teher lehet, de jó eszközökkel, jó technikával és egy kis útmutatóval, kedves kikapcsolódás is lehet a kerti munka. Hasznos szerszámok kezdő kertészeknek:

Kertészeknek ásó, kapa, nagyharang helyett gereblye

Kerészkedés A nagyharang kivételével természetesen, ez a három eszköz nagyjából a legalapvetőbb egy kertész eszköztárában, a kertész “nagykönyv” szerint. Szerintünk még jó, ha van egy lapátod is a tárolóban. Egy alapelv viszont mind a négy eszköz esetében érvényes, mégpedig az, hogy a szerszám feje fémből legyen (ne műanyagból, ami sokkal sérülékenyebb és gyengébb), ez biztosítja, hogy hosszútávon is strapabíró lesz. Nyele cserélhető legyen, ezt ugyanis törvényszerű, hogy idővel cserélni kell. Alacsony testmagassághoz válasszunk rövidebb nyelet, míg magasabb személyeknek a hosszabb nyél áll jobban testhez.

 

 

Metszőolló

Kertészkedés

Ősszel talán az egyik legfontosabb eszköz a metszőolló. Ez az az évszak ugyanis, amikor pl. a különböző díszfüveket vissza kell vágnunk télire, a sövényeket meg kell metszenünk. Metszőolló választásakor ne hagyjon elcsábítani a különböző színes, flancos eszköz. Sokszor az egyszerűbb jobb. Vásárlásnál inkább arra érdemes összpontosítani, hogy milyen a metszőolló pengéje, illetve nyele.

A penge lehet rávágó vagy mellévágó. Mindkét fajta jól vág, de tapasztalatok alapján a mellévágó penge sokkal szebben metsz és nem roncsolja annyira a vastagabb ágakat sem. A másik érv, ami a  mellévágó mellett szól az, hogy kevesebb erőt kell kifejteni metszéskor, ami női kéz esetében kifejezetten előnyös.

A nyél esetében javasoljuk a forgónyeles változatot, ugyanis a forgónyél nagyobb felületen érintkezik a kertész tenyerével, ezért az erő jobban eloszlik, kézkímélőbb. Mindképp könnyített szerkezetű metszőollót vásároljunk a kovácsoltvas anyagú helyett, mert munkavégzésnél nem mindegy a súly, amit kezünkben tartunk.

 

Fűnyíró

Fűnyíróra nyilván csak akkor van szükségünk, ha van gyepünk, de akkor viszont feltétlenül szerezzünk be egyet. Ez egy nagyobb beruházás, de megéri. Jó megoldás lehet persze a szomszédoktól való “bérlés”, vagy egy közös fűnyíró a szomszédokkal, de hosszú távon kényelmesebb a saját eszköz, amit akkor használunk, amikor csak kedvünk támad (persze betartva az egyes kerületek “zajongásra” előírt szabályzatait). A fűnyíró lehet drágább, benzines vagy olcsóbb elektromos. Nagyobb területhez érdemes a benzines változatot beszerezni, ugyanis nagyobb teljesítményének köszönhetően gyorsabban végezhetünk a fűnyírással. Nem elsődleges, de kényelmi szempont a fűzsák mérete is, hogy ne kelljen túl gyakran megállni és kiüríteni a tartályt.

 

Locsolás

Kertünk méretétől függetlenül locsolóeszközre mindenképpen szükségünk van. Ha kisebb kerten végezzük a munkálatokat, egy nagyobb méretű locsolókanna elegendő. Erre mindenképpen szerezzünk be egy szórófejet, hogy a zsengébb növényeket, palántákat kíméletesen tudjuk meglocsolni. Nagyobb méretű kert esetén locsoló slag a legideálisabb megoldás, amire különböző locsolófejeket, öntöző pisztolyokat tudunk rácsatlakoztatni.

 

Ha mindezeket a kerti eszközöket beszereztük, nincs más hátra, mint munkához látni. Menet közben kiderülhet persze, hogy még egyéb kerti szerszámokat is be kell szereznünk, de kiindulási pontnak ez a lista megfelelő az alapmunkálatok elvégzéséhez.

 

Fotó: Zan, Eco Warrior Princess, Irene Dávila