Blog

Milyen napszemüveg legyen az enyém?

Siklós Barbara
2021.09.17 11:34
Milyen napszemüveg legyen az enyém?

A napszemüveg a XXI. században már nem csak a hírességek egyik ismertetőjele, illetve privilégiuma. Tavasztól őszig, de sokszor még télen is viseli szinte mindenki. Nem csak védi a szemeket a nap fényétől és káros sugaraitól, de stílusos kiegészítője is öltözékünknek. Jól látható promóciós ajándéktárgy szinte minden szezonban. Rengeteg fazon létezik azonban, és sokszor nehéz eldönteni, melyik stílus áll nekünk legjobban. A megfelelő napszemüveg kiválasztásához először is azonosítanunk kell arcformánkat, melyeket 5 fő kategóriába tudunk sorolni: ovális, szögletes, kerek, szív alakú, három alakú. Íme egy kis napszemüveg választási segédlet.

 

Napszemüveg ovális fejformához

Talán ez a fejforma az, amelyik a legszerencsésebb, mert a legtöbb napszemüveg passzol hozzá. Ha ebbe a kategóriába tartozol arccsontod magasságában a legszélesebb az arcod, mely fokozatosan keskenyedik a homlok és az áll irányába, hogy a végén egy szép ovális alakzatot formáljon. Napszemüveg választásnál arra törekedj, hogy a választott keret kiemelje az arcod erős pontjait, és háttérbe szorítsa a gyenge pontokat, hogy az arcod arányai optikailag kiegyensúlyozottnak tűnjenek. Ovális arc esetében ez azt jelenti, hogy a lágy íveket szögletes vonalakkal ellensúlyozzuk.

A választott keret tehát olyan széles legyen, mint az arcod legszélesebb része, vagyis a szem körüli terület. Ezek alapján a legmegfelelőbb szemüvegkeretek ovális arcokhoz a szögletes, a téglalap alakú vagy a geometrikus formák.

 

Napszemüveg szögletes fejformához

Napszemüveg

A szögletes arcforma, mint a neve is elárulja szögletes vonásokat hordoz. Az arccsont a homlok és az áll nagyjából egyformán széles, tulajdonképpen egyenes vonalat húznak a homloktól az állkapocsig. Ehhez az arcformához a szögletesség egyensúlyozására lekerekített és vékonyabb keretű, az arccsontnál enyhén szélesebb napszemüveg illik. Lágyítják a szögletes vonásokat a kerek, ovális alakú, színes napszemüveg keretek.

Merész megjelenéshez próbáld ki a macskaszem fazonokat!

 

 

Napszemüveg háromszög alakú fejformához

A háromszög alakú arcforma jellegzetessége, hogy az áll vonalában a legszélesebb, és a homlok felé keskenyedik. Tehát a napszemüveg keretnek ellensúlyoznia kell ezt az irányt: felül legyen szélesebb, alul vékonyabb. A kerek és szögletes formák keveredése a napszemüveg kereten különösen jó egyveleg háromszög alakú archoz. Válassz aviátor, D-keretű vagy macskaszem alakú keretet, de a kerek stílus is jól ellensúlyozza az arc szögletes formavilágát. A szemöldökvonal magasságában szélesebb vagy erőteljesebb keret pedig eltereli a figyelmet a szögletes állkapocsvonalról, és hosszítja a homlokot.

 

Napszemüveg kerek fejformához

Napszemüveg

A kerek fejforma ismertetőjelei a lágy ívek és sima vonalak, az arc nagyjából azonos szélességű az állkapcsoktól egészen a szemöldökig, az arcok általában teltek, az áll lekerekített vonalú. Ellentétben a szögletes arcformával, a kerek megjelenés esetében szögeket kell hozzáadni az archoz, ezáltal szögletes napszemüvegeket érdemes választanunk. A merész, szögletes, letisztult vonalvezetésű napszemüvegekkel nem tudunk mellé nyúlni.

Íme néhány tipp, amit érdemes szem előtt tartani a keresés során. A szögletes és geometrikus formájú napszemüveg keretek: élesebb, markánsabb vonalakat adnak arcformádhoz, hogy egyensúlyt teremtsenek. Pl. a téglalap alakú keretek hosszabbnak és vékonyabbnak tűntetik fel az arcot.

Felhajtott keretek, például macskaszemű vagy D-keret: ha telt, ívelt orcáid vannak, próbáld meg felhívni rájuk a figyelmet, miközben egyúttal a szemedre helyezed a hangsúlyt.

 

Napszemüveg szív alakú fejformához

A szív alakú arcforma a szemöldöknél a legszélesebb, és fokozatosan keskenyedik az állig. Az arccsontok magasan ülnek. A szív alakon belül az arcforma lehet hosszú vagy kerek.

Ennek az arcformának kiváló napszemüveg választás a homloknál kissé szélesebbre nyúló és az alsó részen lekerekített keret. Ha az áll különösen keskeny, az alul vastagabb keretek jól ellensúlyozzák ezt a tulajdonságot, optikailag szélesítik ezt a területet. Az ovális alakú keretek lágyítják a nagyon helyes állat. hegyes állad van, az ovális keretforma kiválasztásával csodákat

Az aviátor napszemüveg remek választás ehhez az arcformához.

 

 

 

 

Fotó: Sebastian Coman Travel,  wu yi, Sara Dabaghian