Blog

Mit vegyek fel melegben futáshoz?

Siklós Barbara
2021.09.13 11:12
Mit vegyek fel melegben futáshoz?

 A futás az a sport, ami télen-nyáron, hidegben és melegben is űzhető. Meleg időben nehezebb futni és tempónk 5°C-onként akár 3%-kal is csökkenhet, ugyanakkor az Oregoni Egyetem kísérlete szerint már 10 nap melegben történő futás 5%-kal növelheti a teljesítményünket. A megfelelő ruházat azonban minden esetben elengedhetetlen a jó futáshoz.

 

 

 

 

  1. Laza, könnyű ruházat futáshoz

Futó ruházat
 Futáshoz mindig laza, könnyű izzadságelvezető ruházatra essen a választásod.  Ezek a gyorsan száradó és légáteresztő anyagok, hűvösen tartanak és kényelmesen tudsz mozogni bennük. Ha a futó felsőn található hálós szellőzőpanel az még jobb átszellőzést tesz lehetővé, illetve keresd még a varrásmentes kialakítást a kellemetlen dörzsölés elkerülése érdekében. Léteznek már UV-szűrős anyagú felsők, amelyek megvédik bőrünket a nap káros sugaraitól.

 

Kerüljük a pamut anyagból készült felsőket, a pamut ugyanis felszívja az izzadságot, ezáltal a bőr folyamatosan nedvességgel érintkezik, kidörzsölődhet, nem tud szellőzni.

A sötét színű futó felsőket sem javasoljuk, ugyanis a sötét színek magukba szívják a nap melegét. Válasszunk világos színeket, melyek visszaverik a fényt és a hőt.

 

  1. Nedvesség elvezető futó ruházat
Futó cipő

 A nagy melegben lábaink is izzadnak a cipőben. A cipő és a zokni nedvessége súrlódást okoz, így lábunk felhólyagosodhat. Bár a légáteresztő edzőcipő létfontosságú, a megfelelő zokni csökkentheti a kidörzsölődés kockázatát.

Bármennyire is a pamuthoz húzna a szívünk, válasszunk megbízható műszálas anyagú technikai futózoknit, amely elvezeti a nedvességet a bőrünktől, ezáltal hűvösen tartja a lábat.

 

  1. Sort futáshoz

Nyáron a legkézenfekvőbb választás a sort, mely szabadon hagyja lábainkat a nagy melegben. Ha tartasz attól, hogy combjaid kidörzsölődnek, válassz egy 2 az 1-ben rövidnadrágot, amely egy szűk belső rövidnadrág és egy lazább külső rétegből áll. A jó futónadrágok hálós béléssel, vagy beépített alsónadrággal is rendelkeznek. A sort anyaga is legyen gyorsan száradó, légáteresztő és rugalmas.

 

  1. Sapka vagy napellenző

Viseljünk széles karimájú sapkát, amely kellően megvédi az arcot a nap sugaraitól. Válasszunk olyan sapkát, amely technikai anyagból készült, hogy segítsen elvezetni az izzadságot a fejről. A sapkák esetében is kerüljük a pamut anyagot, amelyek bent tartják a hőt, ezáltal a test hőmérséklete is megemelkedhet. Jó ötlet még a napellenző, mely a teljes fejet elfedő sapka alternatívájaként megvédi ugyan az arcot, de a fejet szabadon hagyja lélegezni. Ki apróságnak tűnik, de praktikus kiegészítő, ha a napellenző nedvszívó verejtékpánttal is rendelkezik, amely segít megakadályozni, hogy az izzadság a szemünkbe csöpögjön.

 

  1. Futó alsóruházat

Ne feledkezzünk meg az alsóneműkről sem. Bár apróságnak tűnhet, mégis jelentős ráhatással van nyári futásunk minőségére. Egy rosszul megválasztott alsóruházat leronthatja komfortérzetünket, ezáltal egész teljesítményünket is. 

Kerüljük a pamutot, az alsóruházat esetében is, hogy elkerüljük a folyamatosan nedves érzést. A hölgyek, a tökéletes sportmelltartó kiválasztásakor keressék a hálós szellőző fazonokat, hogy hűvösen tartsák magukat. A kényelmes futásokhoz a férfiak alsónadrág esetében is keressék a légáteresztő technikai anyagból készült modelleket, melyek elvezetik az izzadságot és csökkentik az irritációt.

 

A fentieket összegezve, három alapvető szabályt tartsunk szem előtt nyári vagy meleg időben történő futáshoz:

Kerüljük a pamut anyagokat, vadásszuk a technikai, azaz légáteresztő és nedvességet elvezető anyagokat, törekedjünk a légies, könnyű ruházat kiválasztására.

 

 

Fotó: Malik Skydsgaard