Blog

Hogyan dekoráld ki nyárra a teraszodat?

Siklós Barbara
2021.09.10 16:59
Hogyan dekoráld ki nyárra a teraszodat?

 

 Nyáron sokat tartózkodunk a teraszon. A reggeli kávézástól kezdve, a nyáresti baráti csevegéseken át, a családi összejövetelekig, nagy szerepet kap ez a tér, így érdemes hangulatossá varázsolni nyárra. És bár már kifele tartunk a meleg szezonból, a nyár még sokáig tarthat! Sőt lesz jövőre is! – így szólt a 80-as évek egyik ismert rekláma. És milyen igaz! Ha idén nem is tart örökké a jóidő, jövőre újra eljön és terasz dekorációidat újként köszöntheted ismét. De mivel is dekoráljuk ki teraszunkat, legyen szó kis méretű vagy nagy területről. Adunk néhány ötletet!

 

  1. Kert bútorok

A kerti bútor talán a teraszunk alfája és omegája. Ha nincs kerti bútor, nincs kényelem. Nincs is nehéz dolgunk a kiválasztásakor, hiszen tengernyi ötletet és változatot találunk már nem csak a lakberendezési boltokban. Amit érdemes jól átgondolnunk az a méret: mekkora a teraszunk és ebből adódóan mekkora és milyen stílusú garnitúra fér el rajta. Másik fontos szempont a bútor anyaga. A fa minőségi, de gondozást igényel, a hagyományos műanyag „igénytelen”, de kevésbé mutatós. És kombinálhatjuk a kettőt: ízléses és tartós megoldás a fa hatású műanyag, mely stílusos, kényelmes, tartós és nem igényel annyi törődés, mint a faanyag.

  1. Polár takaró

Egy polár takaró rendkívül sokrétű és jó szolgálatot tesz a szabadban.  Nem csak melegít nyáron késő este, amikor hidegebbre fordul az idő, de egy szék, fotel vagy kanapé támlájára dobva dekorációs elemként is felhasználható. Sokféle színben kapható, így jól variálható a terasz berendezésének színeihez. Vastagságban és ezáltal melegségben is több változat közül válogathatunk.

  1. Füstölő

A füstölő segítségével kellemes, megnyugtató hangulatot teremtünk. Szenteljünk időt a jó minőségű füstölő kiválasztására. Lehetőleg csak tiszta alapanyagokból készült termékeket használjunk. Arra pedig különösen ügyeljünk, hogy a füstöt közvetlenül soha ne lélegezzük be. Érdemes a füstölőhöz tartót is beszerezni, hogy a füstölő megfelelően égjen el.

  1. Gyertya 
Gyertya A gyertyákkal illatozó atmoszférát tudsz teremteni, fényével pedig meghitt, romantikus hangulat jön létre. Gyertyából létezik tehát illatos változat, mely a gyertya lángjának melegétől árasztja magából az illatot, de létezik „szagtalan” gyertya is, melynek lényege a formájában, méretében, világosságot nyújtó erejében rejlik. Helyezz egy dekorációs tálcára egymás mellé kisebb nagyobb méretű, henger alakú gyertyákat és meglátod a hatás nem marad el: mintha egy lakberendező álmodta volna meg!

  

  1. Növények

Népesítsd be teraszod zöld növények, melyek nemcsak feldobják teraszod, de idevarázsolják a természetet is és színekkel gazdagítják a területet. Kiválasztásukkor vegyük figyelembe mekkora a teraszunk, mekkora tér áll rendelkezésünkre. Fontos szempont továbbá, hogy mennyi időnk és energiánk van a növényekkel foglalkozni. Ha nem erősségünk a locsolás és hajlamosak vagyunk megfeledkezni a zöld élőlényekről válasszunk inkább műnövényeket, melyekből már megtévesztésig igazinak tűnő példányokat is kaphatunk. Ha több időnk van és kifejezetten szeretünk(nénk) kertészkedni, ültethetünk fűszernövényeket és zöldségeket is, így a veteményes rögtön kéznél van. A lényeg, hogy életvitelünknek megfelelő zöldet válasszunk, hogy a növények ne teherként jelenjenek meg életünkben, hanem feldobják mindennapjainkat.

  1. Kaspó
Kaspó A növény társaként fontos egy stílusos kaspó kiválasztása is. Nem teljes az összkép, ha a növényeket sima műanyag ültetőedényben hagyjuk. Vásároljunk nagy kaspó a nagyobb növényeknek, hogy legyen terük növekedni. Mutatós megoldás, ha teraszunkon vegyítjük a színben harmonizáló kis méretű kaspókat a nagyobbakkal stílusos köntösbe öltöztetve így a teraszt.

 

 

Fotó: Collov home design, Dave Lastovskiy, Marcus Loke   - Unsplash