Blog

Milyen kulacsot válasszak?

Siklós Barbara
2021.08.31 13:44
Milyen kulacsot válasszak?

Ahogy a nyár és vele együtt a meleg, kánikula napok közelednek, egyre fontosabbá válik, hogy mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű innivaló. Környezetünk védelme mindig szemünk előtt lebeg, az eldobható műanyagok ideje lejárt. Elérkezett az újrahasznosítható termékek, és ezáltal a kulacsok ideje. Mindig legyen a táskánkban egy kulacs, tele iható folyadékkal. De milyen kulacsot érdemes választani?

A kulacsok kiválasztásának szempontjai legtöbbször egyéniek, de megmutatunk néhány általános anyag tulajdonságot, ami segíthet a döntésben.

A kulacs anyaga

A kulacsokat általában 3 fajta anyagból készítik, találhatsz műanyag, fém és üveg kulacsot is a piacon.

Műanyag kulacs

A műanyag kulacsot a legkönnyebb beszerezni, ez a legolcsóbb. Azt gondolhatnánk, hogy törékenyek, de nagyon strapabíróak és ütésállóak. Érdemes vásárlás előtt, megfigyelni a palack alján található piktogramokat, melyek arról tájékoztatnak, hogy kioldódhat e a kulacs anyagából bármilyen káros anyag, ami az egészségünket veszélyeztetheti.

Kulacs Egyes műanyag kulacsok tartalmaznak még BPA-t. Ez egy ipari vegyi anyag, amelyet bizonyos műanyagok előállítására használnak az 1960-as évek óta. Egyes kutatások kimutatták, hogy ez az anyag bejuthat élelmiszerekbe vagy italokba a BPA-ból készült, vagy azzal kezelt tartályokból. A BPA lehetséges egészségügyi hatásai károsan hathatnak szervezetünkre. További elképzelhető, hogy vérnyomás emelkedést is eredményezhetnek. Ellenőrizzük tehát, hogy a kiszemelt műanyag kulacs BPA-mentes.

 

 Fém kulacs

A fém kulacsoknak két típusa van, az alumínium és a rozsdamentes acélból készült kulacs.

 

Az alumínium változat könnyű, de igényel egy belső kivonatot, hogy a kulacs ne „ízesítse meg” a benne tárolt folyadékot. A rozsdamentes kulacs nem igényel ilyen bevonatot, nem „ízesít” és a folyadék sem marja meg a kulacs belső falát. Nehezebb súlyú, mint alumínium és műanyag társa, de cserébe igénytelenebb és könnyű tisztán tartani.

Kulacs

 

Üveg kulacs

Kulacs

Az üveg számít a „legegészségesebb” anyagnak az italok tárolására. Az üveg 100%-ban természetes alapanyagokból készül, és „ízesíti meg” az italokat, nem tartja meg a szagokat. Az üveg a leginkább környezetbarát anyag a víztároláshoz, és végtelenül újrahasznosítható. Az üveg biztonságos forró vagy hideg italok, savas vagy lúgos italok tárolására is.

Ugyanakkor hátránya, hogy az üvegből készült kulacs törékeny, és könnyebben megsemmisül, mint egy rozsdamentes acélból vagy műanyagból készült palack.

A kulacs anyagán kívül érdemes még figyelembe venni a kulacs szájának a szélességét.

A széles szájú kulacsokból könnyű ugyan inni, de érdemes lassan megdönteni a palackot, hogy ne öntsük magunkra a tartalmát. Előnyük, hogy könnyen tisztíthatóak.

A szűk szájú kulacsok mértéket szabnak a folyadék hirtelen kiáramlásának, ellenben nehezen tisztán tarthatóak.

Ezeken kívül természetesen még számos fajtából, formából, hozzáadott értékből válogathatunk a kulacs piacon. Pl. a gyümölcstárolós típus esetében a középső szűrőben elhelyezett gyümölcsök megízesítik a vizet; a mágneses kupakos változatnál a kupak nem csapódik az arcunkba, mivel egy mágnes rögzíti az oldalához; de vásárolhatunk olyan kulacsot is, melynek kupakja vitamintárolót rejt. Itt is, mint szinte minden fogyasztói cikknél, szinte csak a fantázia szab határt a különböző kulacs változatoknak. De a fő lényeges szempont mindenképpen a kulacs anyaga kell, hogy legyen, attól függően, hogy hol fogjuk használni.

Hadd kápráztassunk el most mi kulacs kínálatunkkal!

 

Képek forrása: NatureFriend, Jopwell, Bluewater Globe