Blog

Itt van a kerti grillezések ideje

Siklós Barbara
2021.08.24 07:50
Itt van a kerti grillezések ideje

Nyáron sokszor elhangzik a felkiáltás: „Grillezzünk!” vagy „Gyertek át barbecuezni!”. Ilyenkor pavlovi reflex-szerűen megjelenik fejünkben a faszénen sült hús látványa és orrunkban szinte érezzük a grill zöldségek és kolbászok illatát. De vajon miért használunk két különböző szót? Egyáltalán ugyanazt jelenti-e a két kifejezés? Grill vagy barbecue ugyanaz? Bár hajlamosak vagyunk mindkét szót használni a kerti sütögetésre, van különbség a barbecue és a grill jelentése között. És ha igazi szabadtéri séfek szeretnénk lenni, akkor valóban számít!

 

 

Grill

Grill Ez a fajta kültéri sütési mód az, amit a legtöbb „hétköznapi” ember készít a kertjében nyáron ebédre. És erre gondolunk a legtöbben, amikor azt a szót használjuk: „barbecue”. A grillezés az ételek forró hőmérsékleten, és hirtelen történő sütése (általában 260 C és felette). A grillezésre szánt étel közvetlen hő hatásárnak van kitéve, a láng (gáz grillsütő vagy faszenes grillsütő esetében) közvetlenül a hús alatt van. Az olyan húsok, mint a steak, a sertésszelet, a tenger gyümölcsei, a hamburger és a hot-dog nagyszerűen alkalmasak grillezésre. Sok grill zöldség is remekül süthető ezzel a módszerrel. 

 

Barbecue

A grillezéssel ellentétben, a barbecue-zás közben az ételeket alacsony hőfokon, lassan sütik. Barbecue-zásra általában a legideálisabb ételek a darab húsok, mint a borda, a sertéslapocka, a marhaszegy, egész csirke vagy pulyka. Az ilyen típusú húsok általában keményebbek, és a barbecue sütő alacsony hője szükséges ahhoz, hogy a hús jó puha legyen. A barbecue ételeket nagyon alacsony hőfokon (általában 110 fokon vagy ennél alacsonyabb hőmérsékleten), nagyon hosszú ideig (órákig, vagy akár egész nap) sütik. A barbecue-zás közben a hús nem közvetlenül a láng felett van, mint egy grillen, hanem csak az alacsony hővel találkozik, közvetve. A barbecue sütésre általában faszenet vagy fát használnak, amelyek finom füstös ízt adnak az ételnek.

 

+1 különbség barbecue és grill között

Nemcsak a sütési módban van különbség barbecue és grill között, hanem a sütést megelőző előkészítési módban is.

Szinte minden kültéri sütögetésben jártas szakács szór egy kis sót és borsot az ételre, amit grillez vagy füstöl. A száraz fűszerek (rub) és a (nedves) pácok használata között azonban nagy a különbség, ha barbecue-zásról vagy, ha grillezésről van szó.

Grill

 

A barbecue sütés erősebb fűszerek használatát teszi lehetővé, hiszen a hosszú főzési idő közben az ízek mélyen behatolnak a húsba, miközben az alacsony hőmérsékleten nem égnek meg, az egész ízhatás nem lesz keserű.

A grillezett húson a száraz fűszer megég, és a nedves pácok sem ideálisak, mivel a nedvesség megakadályozza a hús barnulását, ezáltal a kedvelt grillcsíkok képződését. Ebben az esetben érdemes a pácokat sütés előtt letörölni vagy utólag ízesítni a grill ételt különböző szószokkal.

 

Barbecue és grill eszközök

Grill  A sütögetéshez fontos, hogy beszerezzünk egy alap „grillkészletet”. Az egyik kardinális eleme maga a sütő. A legelterjedtebb grilltípus a gömbgrill, ami egyszerre alkalmas direkt grillezésre és low&slow sütésre, azaz barbecue-zásra. A low&slow-ra való használatuk azonban igényel némi extra tudást, időt és türelmet.

Aki azonban szereti a gyorsabb és kevésbé körülményes sütést, azoknak ajánljuk az elektromos és a gáz grillt, melyek, gyors és pontos sütést ígérnek, de a füstös ízhatás sajnos elmarad.

Ezen kívül szükséged lehet még első körben grillcsipeszre, speciális nyársra, amelyek megkönnyítik a grillezés műveletét.

 

Tehát két dolgot érdemes megjegyeznünk mielőtt kerti sütögetésre adjuk a fejünket. A barbecue-zás alacsony hőfokon történik és lassan, míg a grillezés magas hőmérsékleten és gyorsan készül el. Bármelyik módot is választjuk a lényeg, hogy élvezzük ezt a páratlan szabadtéri sütési lehetőséget!

 

Fotó: Goldens cast, Manuel Silva, Egor Gordeev, Quaritsch Photography