Blog

Miért legyen mindig Nálad törölköző?

Siklós Barbara
2021.05.10 17:39
Miért legyen mindig Nálad törölköző?

Ha olvastad Douglas Adams híres regényét, mely a „Galaxis útikalauz stopposoknak” címet viseli, bizonyára tudod milyen fontos szerepet tölt be a könyvben és az író életében is a törülköző.

Így ír róla történetében: „Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, […]; heverhetünk rajta, […]; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, […]; takarózhatunk vele, […]; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, […]; veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá ...”.

A valóságban persze nem aknázzuk ki a szerző által említett összes felhasználási területet, de tény, hogy manapság a törülköző nem csak használati tárgy, hanem ha akarjuk divatos kiegészítő a strandon, vagy kényeztető textildarab otthon.

 

A strandtörülköző

Törülköző Egy kis szegmensként induló, mára már magának nagy részt kikanyarintó piaci „rés” a strandon használt törülközők piaca. Míg régen hajlamosak voltunk egy bármilyen otthoni törülközőt megragadni, hogy arra feküdjünk ki a strandon, ma már válogathatunk a fürdőruhánkhoz színben passzoló, kifejezetten strandolásra kifejlesztett darabok közül. Sőt egyes divatmárkák strand szettekben gondolkodnak, ahol fürdőruha-törülköző-strandpapucs együttest kapunk azonos színben, mintában.

 

A strandtörülközők anyaga is változott: míg korábban a vastag, puha, jó nedvszívóképességű, de nehezen száradó törülközőknek állt a világ, addig mára megjelentek a vékony, de jó nedvszívóképességű és könnyen száradó „lepedők”, úgynevezett peshtemalok, vagy másnéven, fouta, vagy hamam törölközők.

 

Otthoni törülköző

Valódi dömping van a törülközők piacán, rengeteg szín, fajta és anyag közül válogathatunk, de hogyan találjuk meg az „Igazit”? Tengernyi információ birtokába juthatunk az interneten, de mi összegyűjtöttük a legfontosabbakat, melyek segíthetnek a választásban.

A törülközők különböző méretben kaphatóak. A minimum, amiben érdemes gondolkodni egy fürdőlepedő-kéztörlő-arctörlő együttes.

 

Az arctörlő törülköző

Ez a törülközőcsalád legkisebb tagja, átlagos mérete 30 x 30 cm. Mivel közvetlenül az arccal érintkezik fontos, hogy mindig kiváló minőségű szálból (mint pl. tiszta pamut vagy bambusz) készüljön.

 

Kéztörlő törülköző

A kéztörlő törölközők átlagos mérete 35 x 75 cm. Ez az a textil darab, melyet a mosdó közelében tartunk és ezt használják a vendégek nálunk, így nagy figyelmet igényel az, hogy tiszta, fogkrém és egyéb folttól mentes legyen. Hajtsunk a minőségi, lágy, puha anyagokra, hogy vendégeinknek a kézmosás élménye is kellemes legyen nálunk. Törölköző

 

 Fürdőlepedő

Törülköző

A legjobb fürdőlepedők hozzávetőlegesen 70 x 140 cm méretűek. Az esetleges hiedelmekkel ellentétben a fürdőlepedőnek nem kell nehéznek lennie. Ha vastag, nehéz az anyag az azt jelenti, hogy hosszabb ideig marad nedves és elősegíti a baktériumok szaporodását.

Koncentrálj a minőségre! Kiváló választás a könnyű, tiszta pamutból vagy bambuszból készült törülköző, melyek egyszerre jó nedvszívóak és gyorsan száradnak. A fürdőlepedő tudja feltenni az „i” -re a pontot egy relaxáló fürdés után, így ne hanyagold el törülközés rituáléját.

 

Általánosságban a törülközők vastagságát, azaz sűrűséget a GSM mutatóval (gramm/négyzetméter) fejezzük ki. Ez a szám 300-900 között lehet. A 400-600 GSM sűrűségű darabok ideálisak hétköznapi törülközőként, az ennél vastagabbak ugyan nagyon jól szívják a vizet, de éppen ezért nehezen is száradnak és nedvesen érezhetően súlyuk is nehezebb.

  

 

Törülköző nap

És végezetül, hogy keretes legyen a történet: szintén Douglas Adams nevéhez kötődik a világszerte ismert és követett Törülköző nap, melyet a rajongók hoztak életre, az író halálának évfordulóján május 25-én. Ennek a napnak a lényege, hogy egész nap, minden „galaxis stoppos” egy törülközőt visel magán. Törülközőre fel!