Blog

Hogyan válasszunk fülhallgatót?

Siklós Barbara
2021.02.15 09:13
Hogyan válasszunk fülhallgatót?

A technológiai csatornák és az okostelefonok területén végzett kutatásaikról híres Canalys piackutató cég jelentése szerint a tavalyi harmadik negyedévben a vezeték nélküli fej-, illetve fülhallgatók csúcsot döntöttek az eladásban.

A TWS fülhallgatók 183%-kal, a vezeték nélküli fülhallgató 6%-kal, míg a vezeték nélküli fejhallgatók eladása 22%-kal növekedett.

 

Fülhallgató

 

 

Nem is ismerek olyan családot, ahol legalább egy zenehallgató eszköz ne lenne. A 80-as években még ritkaság számban ment és egy fajta létezett: a „zsinóros”, fület-takaró, puha szivacsos változat, de manapság már van fülhallgató, bluetooth fülhallgató, vezeték nélküli fülhallgató, fejhallgató…csupa olyan kifejezés, amikről azt gondolnánk, hogy ugyanazt jelentik. De mégsem. Akkor mégis mi a különbség közöttük?

Sokáig csak fülhallgató létezett, de bizonyos körökben nagy megrökönyödést okozhat, ha „lefülhallgatózunk” egy fejhallgatót. Ugyanis a kettő nem ugyanaz! Ha nincs konkrét elképzelésünk, kezdő fülhallgató-vásárlóként könnyen elveszhetünk ebben a nagy választék dömpingben. Lássuk mit takarnak a különböző elnevezések!

Fejhallgató

Fülhallgató   A fülhallgatók közül a fejhallgató választásával nosztalgiázhatunk egy kicsit. A 80-as évek „feelingjét” érezhetjük át. Bár, míg a walkman fülhallgatóinak puha volt a szivacsa és nem ült olyan biztosan a fülön, a mai változatok már magabiztosan körülölelik fülünket. A fejhallgató két fülre tapadó kagylóból és ezeket összekötő fejpántból állnak. Előnyük, hogy jól rögzülnek, a fülre rásimulnak és zajszűrésük is megfelelő, így teljesen el tudunk vonulni és elmerülni a zene világába. Sportolásra nem annyira alkalmasak.

Hátrányuk, hogy nagyok és nehezek, ezért „szállításuk” problémásabb. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy hosszú távon fájdalmat is okozhatnak a fülön. A fejhallgatóból is kapható vezetékes és vezeték nélküli úgynevezett bluetooth-os változat és ezen belül „Fülre illeszkedő” és „Fület teljesen befedő” típus.

A vezetékes fejhallgató, nevéből adódóan vezetékkel kapcsolódik a zene forrásához, így kötve vagyunk hozzá.

A vezeték nélküli fejhallgató nagyobb távolságot engedélyez a zene forrása és a zenét hallgató személy között. Kiváló TV nézéshez, játék konzolokhoz vagy más házi mozi alkalmazáshoz.

Fülhallgató

Fülhallgató

 

A fejhallgatóval ellentétben a fülhallgató, ahogy a neve is elárulja, a fülben helyezkedik el, egyes változatok esetében („Hallójáratba helyezhető” típus), pici méretükből adódóan, szinte láthatatlanul. Két típusba sorolhatóak:

  • Hallójáratba helyezhető fülhallgatók
  • és a Hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgatók

Míg az első jól elnyomja a külső zajokat, hiszen szinte füldugóként funkcionál, az utóbbiaknak a zajszűrése kevésbé jó. Sportolásra viszont kiválóan alkalmasak. Rendkívül könnyen hordozhatóak. Ár szempontból olcsóbbak, mint „fejes” társaik, de a túlságosan olcsó, ismeretlen márkájú termékeknél nem bízhatunk a legjobb hangminőségben.

A fülhallgatókat három alkategóriába sorolhatjuk:

  • vezetékes

Nevéből adódóan egy vezetékkel kapcsolódik a zene forrásához, mint a vezetékes fejhallgató esetében.

  • vezeték nélküli

A vezeték nélküli fülhallgatók, nevükből adódóan a vezetékmentesség szabadságélményét nyújtják: nincsen a mellkas előtt lógó vezeték, nem akadunk bele az ajtókilincsbe, nincs összegubancolódott kábel stb.…

Ráadásul a legtöbb vezeték nélküli füles ideális körülmények közt 5-10 méteres hatókört ígér, ami a vezetékes megoldásoknál lényegesen nagyobb távolság.

  • és TWS azaz True Wireless Stereo, azaz „valóban vezeték nélkülit”

True Wireless Stereo, azaz „Valóban vezeték nélküli” fülhallgató

Ezek a fülhallgatók igazi vezetékmentes sztereó élményt kínálnak.

Ennek a technológiának lényege, hogy az okostelefon az elsődleges fülhallgatóhoz, míg az elsődleges fülhallgató a vezeték nélküli Bluetooth kapcsolat segítségével a másodlagos fülhallgatóhoz kapcsolódik. Ezáltal ezek a fülhallgatók képesek egy sztereó felvétel bal és jobb csatornáját a két fülhallgatóban külön-külön lejátszani. Az eredmény igazi kétcsatornás sztereó élmény.  

Ezek a fülhallgatók 10 méteres távolságból is képesek fogni a jelet. Kiváló választás sportoláshoz.

Fülhallgató

 

Fenti szempontokat és paramétereket figyelembevéve javaslatunk egy olyan fülhallgató, ami azonkívül, hogy szabad mozgás biztosít, azaz vezeték nélküli, hallójáratba helyezhető, azaz jól kizárja a külvilág zajait, gyorsan feltölthető és sportoláshoz is kiválóan alkalmas. Ha ilyet keresel, nézd meg Vezeték nélküli fülhallgatónkat!

 

Fotó forrás: Unsplash - Florian Schmetz, Daniel Fontenele