Blog

Hogyan pakoljunk a bőröndünkbe?

Siklós Barbara
2020.11.11 12:16
Hogyan pakoljunk a bőröndünkbe?

A legtöbb utazó rémálma az utazás időpontjának közeledtével az a pillanat, amikor ... be kell pakolni a bőröndbe. Persze ez alól kivételt képeznek az egy-két napos üzleti útra indulók, ez a nyűg-érzés talán inkább a legalább egy hétre utazó nyaralókat érinti. Vajon miért? Mert a legtöbb esetben nem tudják hogyan pakoljanak a bőröndbe, úgy, hogy

  • semmi ne maradjon itthon
  • ne kelljen túlsúlyért fizetni
  • ne legyenek túlságosan gyűröttek a ruhák
  • minden beleférjen.

Ezért fontos, hogy el tudjuk sajátítani a “bőröndbe-pakolás” művészetét.

Az alábbi tippek - ha az esetleges túlsúlyra nem is mindig nyújtanak megoldást - segítenek a megfelelő utazó bőrönd kiválasztásában, és a „hogyan rendezkedjünk be a bőröndünkbe” kérdés megválaszolásában. Külön kitérünk a kézipoggyász és a feladott bőröndök pakolási módszereire is.

Találd meg a megfelelő bőröndöt!

Bőrönd

A „megfelelő” bőrönd mindenkinek más jelent.

Ha a bőröndöd feladod, érdemes keményfedelűt választani, amely elég strapabíró ahhoz, hogy kibírja a repülőúton tapasztalható durva bánásmódot. Fedele fix, nem lehet összenyomni, kevésbé gyűrődnek benne a ruhák. Ráadásul vízhatlan is, így nem kell attól tartani, hogy beázik és vizes lesz a bőrönd tartalma.

Ha nem adod fel a bőröndödet, kézipoggyászként előnyösebb lehet a puhafedeles változat, mely általában könnyebb keményfedelű társánál, bővíthető és addig pakolhatsz bele, ameddig a cipzárt össze tudod húzni.

Hogyan pakolj a bőröndbe?

 Bőrönd

 Általános szabályként javasolható, hogy mielőtt konkrétan pakolni kezdenél, készíts egy csomagolási listát pár nappal utazás előtt, hogy legyen idő mindent összegyűjteni. Érdemes előre megtervezni, hogy mit fogsz felvenni és az alapján egy „kapszula-ruhatárat” összeállítani, mely összeillő, jól kombinálható ruhadarabokból áll.

A bőrönd tartalmának összeállítása előtt teríts ki mindent az ágyra és kezdődhet a bepakolás!

A nehezebb darabokat tedd a bőrönd alsó (a kerekekhez közel eső) részébe, hogy a nagy súly ne a felső részen helyezkedjen el, illetve a bőrönd mindkét felébe egyenlően pakolj nehezebb ruhákat, hogy az álló helyzetben ne dőljön el.

Ha cipőket is viszel magaddal, használj ki minden helyet és tömd ki a lábbeliket zoknikkal, alsónadrágokkal, kisebb tárgyakkal. Ha a cipők koszosak, tedd őket műanyag zacskóba vagy húzz eldobható fürdősapkát a talpukra, így a bőrönd többi tartalma nem szennyeződik be.

Ami a ruhákat illeti, valaki hajtogatva, valaki „palacsintaként” összegörgetve teszi a bőröndbe. A legjobb módszer azonban ennek a két variációnak a kombinálása. A könnyen gyűrődő ruháknak jobb a hajtogatás, ugyanakkor a ruhák összehengergetve kisebb helyen elférnek. Javaslatunk tehát: a cipőket helyezd a bőrönd alsó (a kerekekhez köze eső) felébe, a felső felébe pakold a rollnizott ruhákat és végül a vastagabb darabokat, mint pulóver, kabát, összehajtogatva helyezd az egész tetejére.

Ha a bőröndödnek van külső zsebe, ez remekül kihasználható azoknak a dolgoknak az elpakolására, amelyekre pl. már első este szükség lehet (lsd. pizsama).

Fontos azonban, hogy soha ne tömd túl a bőröndödet! Ha a cipzár nagyon feszül, menet közben elszakadhat, kinyílhat. Inkább nyisd ki a poggyászt újból és nézd át, mi az, ami maradhat otthon. Így elkerülheted a bőrönd javítást.

Bőrönd

 

 

Tippek kabinbőrönd avagy kézipoggyászhoz

Már mindenki által jól ismert információ, hogy biztonsági okokból kabinbőröndben nem vihető fel teljes méretű sampont, tusfürdő vagy egyéb folyadékot tartalmazó palack. A legnagyobb fedélzetre felvihető méret 100 milliliter és a kis palackokat egy átlátszó, négyzet alakú műanyag zacskóban kell tárolni. Mivel előfordulhat, hogy a zacskót elő kell venni a repülőtér biztonsági ellenőrzésénél, fontos, hogy könnyen hozzáférhető helyen tárold, pl. egy puhafedeles bőrönd külső zsebében vagy egy keményfedeles tartamának a tetején.

Egy kabinbőrönd is gyorsan túlsúlyos lehet, ezért tájékozódj az egyes repülőtársaságok súlykorlátairól legkésőbb a bőrönd összepakolása után. A repülőtéren már késő lesz!

Bőrönd

Tippek feladott bőröndhöz

Bőrönd

A feladott bőröndök esetében is figyelni kell a túlsúlyra. Mindenképpen mérd le bőröndödet indulás előtt. A repülőtéri mérleg mutathat eltérést az otthoni mérlegedhez képest, így fontos, hogy ne centizd ki.

A feladott bőrönd utazás közben megrongálódhat, elveszhet, így soha ne ebben szállíts olyan értékes tárgyakat, mint kulcs, ékszer, fényképezőgép. Vidd ezeket magaddal a kézi poggyászodban.

Ha nem szeretnéd, hogy ruháid elázzanak, folyékony tisztálkodószereidet egy lezárható műanyag zacskóban pakold be a bőröndödbe.

A neved, email címed, telefonszámod, címed vagy a hotel címe, ahol megszállsz, mindig szerepeljen a bőröndöd címkéjén, hogy a poggyász elvesztése esetén kapcsolatba tudjanak lépni veled.

Ha bőröndöd könnyen összetéveszthető másokéval, egy színes szalag vagy ragasztószalag a fogantyún ideális megkülönböztető jelzés lehet.

Végül, de nem utolsó sorban tegyél bőrönd lakatot poggyászodra az esetleges lopások elkerülése végett.

 

 

Fotók: Unsplash (Arnel Hasanovic, italic, Sarah Doiweiler)